Облекчени условия за специализация, повече средства за спешните отделения и продължаване на важните проекти - това са част от амбициите на здравния министър проф. Христо Хинков.

В интервю за БТА той подчерта, че е изключително важно за системата на здравеопазването да има приемственост и последователност. По тази причина той възнамерява да продължи всички започнати проекти, които са важни и структуроопределящи.

Един от тях е изграждането на Национална детска болница и съм доволен, че успяхме да придвижим проекта до необратима фаза, отбеляза министърът.

Относно бъдещата детска болница той заяви, че в началото на януари ще бъде сключено споразумение за безвъзмездна консултантска помощ от Европейската инвестиционна банка с изготвяне на три стратегически документа - структура, обхват и капацитет; функционална характеристика или техническо задание за проектиране; необходимостта от оборудване и обзавеждане на бъдещата болница. Срокът за изготвяне на тези документи е шест месеца. Междувременно представители на банката ще се срещнат с Обществения съвет по изграждането на бъдещата детска болница, за да обсъдят констатациите и бъдещите дейности.

Според Хинков един от възможните проблеми е рискът новата болница да изземе кадри от други педиатрични отделения. Той уточни, че бъдещата детска болница ще бъде специализирана - за решаване на тежки проблеми, консултативна, методична, с възможности за лечение на най-високо ниво, което не би могло да се осъществи в други отделения. Това обаче не означавало, че цялото детско здравеопазване ще се концентрира в една болница. В бъдещата болница би могло да има и психиатрия, защото в момента детската психиатрия е в плачевно състояние, допълни министърът.

Той отбеляза и че е изготвен план за извънредни проверки в големите държавни болници и се предвижда такива да се извършват през цялата следваща година. Министърът припомни, че проверките бяха изискани от премиера Николай Денков във връзка с одитният доклад за "Пирогов".

Хинков посочи, че проверките в "Майчин дом" не откриват законови нарушения. Последната такава е била извършена от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, а преди това прокуратурата се е отказала от образуване на досъдебно производство. От Сметната палата също не са открили нарушения. В този случай министърът нямал основания да смени директора на здравното заведение.

Кога ще има детска болница - не е ясно пак

Кога ще има детска болница - не е ясно пак

Не по-рано от 4 до 5 години може да има детска болница

Запитан дали би трябвало да има законова промяна, която да не разрешава директорите на болниците да получават многократно по-високи доходи от служителите си, Хинков поясни, че такава промяна би била много трудна, тъй като болниците са публични предприятия със собствена стопанска сметка. Там, където мениджърът е добър, болницата е на печалба, а финансовото състояние на "Майчин дом" ясно показвало устойчива тенденция за излизане от затрудненията, в които е била преди няколко години.

По негови думи обаче в "Пирогов" ситуацията е друга, тъй като болницата има 34 млн.лв. заем.

"Пирогов", както и Александровска болница са от изключително голямо обществено значение и трябва да бъдат подкрепяни. Въпросът в "Пирогов" е свързан с това, че според одитния доклад директорът на болницата е извършил драстични нарушения на Закона за обществените поръчки. Ако се окаже, че данните в доклада са измислени от ръководителя на звеното "Вътрешен одит" в Министерството на здравеопазването, аз трябва да си подам оставката, ръководителят на одита и още ред други лица трябва да си подадат оставките", коментира Хинков.

Той подчерта, че проверката в "Пирогов" е назначена преди неговото встъпване в длъжност и внушенията, че той като министър може да повлияе на констатациите, били некоректни, посочи той.

Хинков заяви, че статутът на "Пирогов" е ясно обозначен и той е публично предприятие. Той уточни, че ако този статут бъде променен - по чл.5 от Закона за лечебните заведения, в който се посочва, че центровете за спешна медицинска помощ, центровете за трансфузионна хематология, лечебните заведения за стационарна психиатрична помощ, центровете за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания, както и лечебните заведения към Министерския съвет, Министерството на здравеопазването, Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, Министерството на правосъдието и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията се създават от държавата - означава, че ще трябва да се промени немалка част от неговите функции за дейности, които не са спешни.

Удължават срока на забраната за износ на инсулин

Удължават срока на забраната за износ на инсулин

Забраната важи и за антибиотици, предназначени за системна употреба в детска възраст

Ако трябва да посочим, че "Пирогов" е болница само за спешни случаи, това може би ще ограничи голяма част от функциите и още повече ще се задълбочи финансовото състояние на лечебното заведение, защото спешната помощ винаги води до дефицит, отбеляза Хинков.

Министърът заяви, че през 2024 г. ще се опита да има увеличение на заплащането, което болниците получават за преминал през спешните им отделения пациент, който не е останал на лечение. Той припомни, че в момента за тази дейност те получават по 46 лв., а целта му е сумата да достигне най-малко 100 лв.

Относно категорията на труд на работещите в спешна помощ Хинков предупреди, че този процес е нож с две остриета. Ако променим категорията, всички пенсионери в системата на спешната помощ няма да имат право да работят, обясни той.

По негови думи работната група, заела се с остойностяването на лекарския труд, трябва да извърши финансов подвиг, за да може да разграничи заплащането на лекарите и на медицинските сестри от цената на клиничната пътека. Според него остойностяването на лекарския труд трябва да бъде извършено от Българския лекарски съюз, а това на медицинските сестри - от тяхната съсловна организация.

Здравният министър изтъкна, че кадровата криза не е проблем само в България, а в целия ЕС. У нас обаче се усещала значително повече и усилията трябвало да са насочени към задържането на младите специалисти. Според него решението на проблема е в облекчаване на условията за специализациите на лекарите, както и в повишаването на възнагражденията на лекарите и на професионалистите по здравни грижи.

Подписаха Меморандум за развитие на иновациите в здравеопазването

Подписаха Меморандум за развитие на иновациите в здравеопазването

Той е съвместна инициатива на здравният министър Христо Хинков и министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева

Хинков посочи, че медицинските сестри трябва да могат да работят и в свои самостоятелни практики, с финансиране от НЗОК. Имало риск обаче това да доведе до отлив на медицински специалисти от болниците.

Относно предвиденото сливане на Университетската болница за активно лечение по онкология със Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания в София той заяви, че все още не е приключила процедурата, тъй като от страна на двете лечебни заведения предстои да бъдат извършени още фактически и правни действия.

Министърът бе категоричен, че протонен център трябва да има и средствата за него трябва да бъдат осигурени през бюджета.

По негови думи догодина от Изпълнителна агенция "Медицински надзор" ще се отделят дейностите, свързани с процесите по трансплантациите. Целта е да се възстанови Агенцията по трансплантации, да започне ефективно работата ѝ, както и да се мотивират координаторите по донорство.

Отпадането на мораториума за откриване на нови болници облагодетелства частните инвеститори, отбеляза Хинков. Той смята, че по-неправилното решение е частните болници да не правят обществени поръчки. Нямало никаква логика частните болници да работят с обществен ресурс, но да не провеждат обществени поръчки.

Пред здравна комисия шефът на "Пирогов" не оспори одитния доклад
Обновена

Пред здравна комисия шефът на "Пирогов" не оспори одитния доклад

И обяви, че бил притискан да плати 700 000 лева за поръчка за ремонт на една от клиниките

По негови думи проблемът с хората, които не са здравно осигурени, трябва да бъде решен както в останалите европейски страни. Според Хинков е грешка държавата ежегодно да отделя все повече пари за неосигурените пациенти, защото така се легитимира този контингент. Трябва много сериозно да се помисли и по въпроса как държавата ще поеме групите граждани, на които плаща здравните осигуровки, защото това още повече увеличава доплащанията, настоя министърът.

Той е на мнение, че не трябва да се увеличава потребителската такса, която пациентите заплащат при посещение при лекар. Той отбеляза, че тази такса няма за цел повишаване на приходите на лекарите, а ограничаване на ненужно търсене на медицинска помощ. Ако таксата е символична, нека да остане, но ако се превърне в източник на доход, това е лошо развитие на системата, защото води до намаляване на солидарността в цялата система, посочи Хинков.