Както с Бай Ганьо, така и с ваксините - ние сме уникални в света. На практика сме единствената държава в Европа, която дава абсолютен избор на ваксини - всеки може да си избере ваксината, която да си постави - а сме в дъното по ваксинация. Констатацията е на българския представител в Ема - Европейската агенция по лекарствата, проф. Илко Гетов. Той посочи, че това не само е жалко, а и за тези ваксини се плаща с публичен ресурс, т.е. с парите на всички данъкоплатци, и те трябва да се управляват ефективно.

Според него би било добра сега, през лятото, не само да наваксаме с ваксинацията, но и да се направят определени стъпки, които да подкрепят процеса на имунизация - например комбинацията от няколко дни платен отпуск за ваксинираните в комбинация с налагане на ограничения за неваксинирани, например при достигане на определено ниво на заболеваемост те да излизат в неплатен отпуск.

Илко Гетов подчерта, че ваксинацията срещу коронавирус е тест и за отговорността, който има всеки един към обществото.

Проф. Илко Гетов: Ръстът на заразени излиза от спокойния период

Проф. Илко Гетов: Ръстът на заразени излиза от спокойния период

Представителят на ЕМА за България се надява на ваксинация и колективен имунитет и да няма тежка есен

Правят се клинични изпитвания за третата доза, включително и трета доза с подобрен вариант. Все още няма окончателни данни по отношение на нуждата от трета, бустерна доза ваксина. Очакваме окончателни данни през септември, когато и ЕМА ще излезе с препоръка за това.

Засега няма ясна и точна препоръка за ваксиниране на деца, но Гетов препоръчва това за деца със заболявания. "Всички деца с рискови фактори, наследствени, хронични заболявания, е хубаво да бъдат ваксинирани", посъветва проф. Гетов.

От вчера е позволено ваксинирането на деца над 12 години с препарата на Moderna.

Важно е и учебната година да започне присъствено, подчерта представителят на ЕМА и припомни излезлите вчера данни от проучването на МОН как се е отразило дистанционното обучение през изминалата година.

На лекарство срещу коронавируса може да се надяваме след есента, каза Илко Гетов.

"Последните 10 дни се наблюдава плавно покачване на заразените. Това оправдава очакванията за четвърта вълна. Дано бъде отложена във времето, за да наваксаме с ваксинирането. Към момента около 2 милиона са ваксинирани поне с първа доза. Но математическите прогнози са категорични - четвърта вълна ни очаква."

135 новозаразени и 10 463 ваксинирани срещу коронавирус за денонощие

135 новозаразени и 10 463 ваксинирани срещу коронавирус за денонощие

Ежедневно катерим към нова вълна

Според него като се сметнат ваксинираните и преболедувалите, около 40% от населението има някаква защита. Трябва обаче да се има предвид и дълготрайността на тази защита.