Представители на гражданската инициатива "За истинска детска болница, не гробница" се събраха пред Министерския съвет, за да събират подписи с искане за нов конкурс за изграждане на педиатрична болница, предаде БНР.

В началото на юни подписите ще бъдат внесени в Народното събрание. Независимо, че премиерът им обеща недовършеният строеж за детска болница да се срути, от инициативата очакват парламентът да се произнесе по исканията им за бъдещото лечебно заведение.

Сред исканията, които ще бъдат внесени в Народното събрание, има настояване да се обяви нова обществена поръчка и да има нов конкурс. Обещанието на премиера, че определената сега недовършена сграда ще бъде съборена, не е достатъчно да се постигнат идеите ни, заяви архитект Петкана Бакалова.

Борисов обеща да събори скелето и да строи нова детска болница

Борисов обеща да събори скелето и да строи нова детска болница

Ще бъде гарантиран достъпът на специалисти и от съседните болници

"Единственият вариант, който гарантира инициативата, е решение на Народното събрание, което би могло да задължи и следващото правителство, което и да е то, да изпълни този ангажимент." - посочи тя.

От Министерството на здравеопазването отказаха коментар.

Протестиращите настояват за създаване на Обществен съвет, който да гарантира прозрачност на процеса и гарантира безопасността и функционалността на бъдещата детска болница.

Припомняме, идеята за строеж на Национална детска болница е поне от 30 години, но до сега не е реализирана. Първоначално намерение да се помести детската болница беше за сградата на болница "Лозенец" (т.нар. правителствена болница), но след това тя беше дадена и премина към структурите на Софийския университет с цел подпомагане на Медицинския факултет и база за обучение на студентите.

Така правителството и МЗ минаха към вариант строеж в комплекса на Александровска болница, като обществената поръчка за него стартира миналата година, а по време на извънредното положение бе финализиран с избора на ДЗЗД "ДЕТСКО ЗДРАВЕ" за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор), е 77 839 442.89 лева без ДДС или 93 407 331.47 лева с включен ДДС.

Още през август 2019 г. архитекти и инженери сигнализираха, че са намерили пропуски в поръчката за детската болница и я обжалваха. Преди две седмици строежът на детска болница получи статут с национално значение.

На 18 октомври 2019 г. от Камарата на архитектите настояха обществената поръчка за новата педиатрична болница да бъде спряна. Те обявиха, че сградата е невъзможна, незаконна и опасна, за което пък Камарата на строителите у нас упрекнаха архитектите в "браншов канибализъм".

И през миналата седмица лекари, родители, архитекти излязоха на протест с мотивите, че тази сграда е опасна, остаряла и не покрива нуждите на лечебно заведение за децата.