"Винаги, когато искаш сериозен контрол в система, в която има 3,5 милиарда лева, има съпротива". С това съждение здравният заместник-министър Ваньо Шарков си обясни недоволните от готвеното въвеждане на пръстовия идентификатор.

НЗОК избра фирмата с 4 пъти по-скъпа оферта за пръстовия идентификатор

НЗОК избра фирмата с 4 пъти по-скъпа оферта за пръстовия идентификатор

"Стемо – Гама консулт"...

След информацията, че обществената поръчка е спечелена от най-скъпата оферта, Шарков обясни пред журналисти, че комисията от Касата, която работи по идентификатора, трябва да запознае Надзорния съвет на НЗОК с всички данни.
Чак тогава Надзорът ще вземе своето решение и то ще е в полза на гражданите, гарантира Шарков.

По думите му, още от 2007 г. в Закона за здравното осигуряване има разписан текст за въвеждане на уникален идентификатор, а как ще стане технически е работа на Касата.

Москов каза...

Москов каза...

Здравният министър не обясни защо е избрана най-скъпата оферта за "пръстовите отпечатъци"

Той засегна и отказа на БЛС да подпише нов Национален рамков договор (НРД). Има си правила, обясни за тази ситуация Шарков. Вероятно Надзорът на Касата ще приеме правилата от НРД 2015.

В новите условия ще имаме над 5 милиона изследвания повече, над 700 хиляди повече направления, 200 милиона отгоре за болнична помощ, профилактични прегледи за деца, изтъкна предимствата на предлагания нов договор Шарков.

Запитан за съдбата на болница "Токуда", която според депутати ще бъде купена от турски структури, Шарков обясни, че МЗ не е собственик на частните болници. "На китаец ли се продават или на марсианец, здравното министерство няма отношение", убеден е той.