Държавата отдавна е абдикирала от здравната система. Това заяви пред БНР д-р Мими Виткова, бивш министър на здравеопазването.

По нейни суми това се е случило още преди 20 години, когато политически се е решило, че пазарът ще реши всички проблеми в здравната система.

Оттогава здравната система била на самоуправление, а контролът върху нейната дейност и върху пазарните субекти бил не просто нулев, а отрицателен.

Относно мерките за справяне с пандемията д-р Виткова заяви, че те са по-скоро политически мотивирани в зависимост от конкретната, моментна политически конюнктура и не толкова от медицинските обстоятелства.

В последните седмици по нейни думи се наблюдава, че цялата държава влиза в ситуация на доста сериозна нестабилност. В здравеопазването по принцип епидемията се използва твърде широко и твърде неприлично с политически цели, отбеляза тя и допълни, че по тази причина преди изборите въпреки ръста на заболеваемостта с предизборни цели е започнало разхлабване на мерките и се е стигнало до пика на третата вълна.

Лечение за здравната ни система иска президентът

Лечение за здравната ни система иска президентът

Системата е смъртоносно болна по отношение на профилактиката и превенцията на социално значимите заболявания според него

"Да не говорим за решението за Националния оперативен щаб, който е един експертен орган към Министерския съвет. Какво означава това - днес обявяваме, че той ще бъде закрит, утре - обратното, че ще продължи действията си, докато бъде нов. Аргументът, който министърът на здравеопазването изложи, е, че всяко ново правителство би трябвало да избере нов оперативен щаб. Но защо този аргумент министърът не приложи и към смените на директорите на всички държавни болници в страната в предизборния период и на пика на епидемията, когато целта на всяко ръководство е да може да се справи с нея", коментира случващото се д-р Виткова.

Като "абсолютно безумни решения" тя определи назначението на "никому неизвестни икономисти на 35 години" за директори на университетски болници.

Член-кореспонденти от председатели на Съвета на директорите се подменяли с неизвестни юристи, а същевременно се елиминират от участие професори с титли по организация в здравеопазването с мотива, че нямат доказателство за достатъчно управленски опит.

Здравната система не била като дядовата ръкавичка - не се разтяга до безкрай

Здравната система не била като дядовата ръкавичка - не се разтяга до безкрай

Коронавирусът е изключително талантлив артист според проф. Коста Костов

Системата е в пълен управленски хаос, обобщи бившият здравен министър и допълни, че е трудно да се каже каква е целта, но резултатът е "след мен и потоп".

И ако това е и политическата цел, която като че ли се прокрадва не само от ситуацията в здравеопазването, много жалко, че 30 години след демократичните промени ние избираме политици, които изобщо не се интересуват нито от съдбата на здравеопазването и живота на хората, нито от съдбата на държавата, подчерта тя.

По нейни думи въпреки непредвидимостта на вируса на обществото трябва да е ясно при какви показатели ще се затягат мерките и при какви ще се тръгне поетапно към тяхното разхлабване.

Относно ситуацията с ваксината на "Астра Зенека" д-р Виткова подчерта, че в момента нито една от фирмите производителки не е предоставила в публичното пространство доказателства, че може втората доза от ваксината да бъде заменена с РНК ваксина. По тази причина тя изрази недоумение как се е решило у нас, че е възможно да се прави втора доза с другия тип ваксина.

Александър Симидчиев: Нов НОЩ ще има

Александър Симидчиев: Нов НОЩ ще има

Има хора извън здравната система, които искат тя да е в застой