"Специфично лечение и ваксина срещу коронавируса няма. Всеки, който твърди друго, е откровено казано лъжец и се опитва да направи пари на гърба на хората." Това заяви пред Нова телевизия " главният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Според него има почва за притеснение, но се вземат необходимите мерки.

Възникването на нов щам винаги е събитие, защото не познаваме качествата му. Ако той е много патогенен и лесно се придава между хората, разбира се, това е заплаха. Ако говорим за коронавирусите, този не е първият - третият е, който ни изненадва. Има основание за притеснение, защото се разви много по-бързо и засегна много хора, обясни още Кунчев.

По думите му китайските специалисти този път са споделили много бързо информацията, която са имали за генетичния код на вируса.

Българските лекари готови да реагират на коронавируса, но опасност има

Българските лекари готови да реагират на коронавируса, но опасност има

България е готова, колкото и други европейски страни, лекари не могат да спрат вируса

В момента всички големи лаборатории работят по създаването на ваксина и лечебни препарати. Смятам, че в кратки срокове ще ги имаме, но те са между два и три месеца, поне", поясни Кунчев.

Според него конспирациите за възникването на коронавируса не са истина. За него ясно е показано възникването на вируса, дало начало от пазара за диви животни в Ухан.

Първите ваксини за коронавируса - най-рано след година

Първите ваксини за коронавируса - най-рано след година

Фармацевтични компании: Знаем, че може да стане много голяма глобална епидемия

"Не е изключено, но е малко вероятно да има втора грипна вълна. Не мисля, че тази година ще има. Разликите в епидемиите от грип преди и днес е, че тази година например, сегашната грипна епидемия дойде с 10-дневно закъснение", поясни специалистът.

Той добави, че втората разлика в грипните епидемии е, че и по-засегнатата група тази година бяха младите хора и малките деца на възраст между 5 и 14 г. В пъти по-висока е била заболеваемостта при тях, отколкото при възрастните хора.