Всички водоизточници в хасковско отговарят на стандарта за качество на водата. Това стана ясно от думите на здравния министър Костадин Ангелов, който докладва в парламента и за кризата с водата на река Марица.

Няма отклонения от нормите, подчерта той.

Ревизоро пази водата за хората, няма да дава за малини и къпини

Ревизоро пази водата за хората, няма да дава за малини и къпини

Той предупреди, че ще има сериозни проблеми със земеделците

Ще се изчака водата да се избистри и очакванията са след това тя да бъде разрешена и за питейни нужди. Преди това отново ще се направят проби.

Сериозни проблеми с качеството на водата няма, обясни Ангелов.

Припомняме, на 27 юли стана ясно, че река Марица е натровена. 29 крави починаха след водопой в канал, който се влива в река Марица край Димитровград. Животните са отишли на водопой и десетина минути по-късно вече са били мъртви.

Според шефа на пожарната главен комисар Николай Николов - директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", където се администрира и "Гражданска защита", причина за отравянето е човешка грешка.

"Неохим" отровил Марица край Димитровград

"Неохим" отровил Марица край Димитровград

29 крави се отровиха и умряха

Днес при огледа си на строежа на газопровода към Гърция премиерът Бойко Борисов се срещна с кметове от Хасково, които и пред него поставиха въпроса с качеството на водата в региона.

Месец по-рано от ГЕРБ предоставиха на главния прокурор Иван Гешев сигнал за качеството на водата в Хасково. Повод за това е твърдението на соцлидера Корнелия Нинова, че водата в града е негодна за пиене.

Точно на 30 май 2020 г. хасковлии започнаха да изразяват недоволството си за това, че водата, която от години е с наднормено количество уран, вече поскъпва с 50 стотинки на кубик.

Засегнатите от кризата с урана са около 70 000 души, колкото са гражданите на община Хасково. По този случай имаше проверка в Районна прокуратура в град Хасково, която разкри, че по-високо съдържание на уран е било открито във водата още през октомври 2016 година от експерти на Басейнова дирекция.

Хасково е на челно място по онкологични заболявания.

37 034 лв. получи собственикът на отровените от водата на река Марица крави

37 034 лв. получи собственикът на отровените от водата на река Марица крави

Компенсацията е по програма de minimis