Повторните проверки за двойнствения стандарт на храните тук и в Западна Европа показват, че не са установени разлики и съставките са идентични, съобщават от Министерство на земеделието, храните и горите.

Изключение прави един продукт на нашия пазар, при който не е отбелязан процентът какао, за разлика от аналога му на западноевропейските пазари.

Ядем различна храна с европейците под една и съща марка
Обновена

Ядем различна храна с европейците под една и съща марка

БАБХ провери храни, продавани у нас и в Германия

Българската агенция по безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите закупиха нови 31 проби от търговски обекти в Италия, Франция и Швейцария. Паралелно от България бяха взети същите марки и видове продукти.

Двойният стандарт и цените на храните са дискриминация

Двойният стандарт и цените на храните са дискриминация

Манолова настоява за започване на процедура за промяна в регламента на храните и на директивата

Този път проверката включваше подробен сравнителен анализ на етикетите и финансов за евентуално различие в цените на храните, но без лабораторно изследване.

Сравнението на цените показва, че нетната стойност на 9 продукта е по-висока у нас, в сравнение с Италия, Франция и Швейцария. Впечатляващи са различията в стойността на макаронени изделия от твърда пшеница - 50%, между 32 и 36 на сто по-скъпи са концентрирано доматено пюре и кетчуп. По-скъпи в България са още конфитюр от боровинки, печено мляно кафе за еспресо машина, какаова напитка на прах, руло с пълнеж от крем и ягоди, светла бира, както и зехтин "Екстра върджин". При 5 от продуктите нетната цена е една и съща, а останалите 17 храни са по-евтини в България като разликите варират от 9 до 74%.

Припомняме, че резултатите от предишните проверки показаха разлика в продуктите, които се консумират на европейския и на българския пазар. Сравнителното изследване е от идентични продукти и марки и още при етикирането едни и същи храни бяха с различни етикети - в 7 продукта имапе разминаване.