130 000 българчета са обхванати от Националната програма за профилактика на оралното здраве. Това обяви председателят на Български зъболекарски съюз д-р Николай Шарков по време на семинар в Бургас за популяризиране на програмата за профилактика на оралните заболявания при децата от 0 до 18-годишна възраст в страната.

Той подчерта, че за сравнение в Китай програмата е обхванала едва 10 000 деца.

По негови думи най-безопасното място в момента от пандемията с коронавирус е зъболекарският кабинет. Досега нямаме пациент, който да се е заразил с коронавируса, защото там се спазват стриктна стерилност, изтъкна д-р Шарков.

20% от родителите никога не са водили децата си на зъболекар

20% от родителите никога не са водили децата си на зъболекар

По повод Световния ден на оралното здраве Българския зъболекарски съюз организира кампания

Програмата е към министерството на здравеопазването и министерството на образованието и се изпълнява от Българския зъболекарски съюз и Националния координационен съвет. В нея участват 28 регионални координатори и още 500 лекари по дентална медицина в цялата страна.

Тя е свързана с поставяне на силанти на 6-те постоянни зъби, които излизат първи и най-рано развиват кариеси. Програмата за профилактика на оралното здраве при децата ще бъде продължена с още 5-годишен период.