От Камарата на архитектите в България са скептични за очакваната до дни виза за проучване и проектиране на нова сграда за планираната Педиатрична болница, съобщи БНР. Визата трябва да бъде издадена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Решението дойде вчера след граждански протест пред Министерски съвет.

"Нямаме повод да обявим победа. Преди една година получихме подобно обещание от бившия премиер Борисов и знаем, че нищо не се случи. Въпреки симпатиите към служебното правителство и надеждата, която те ни дадоха с вчерашното изявление, очакваме всичко това да бъде обективирано в документи", коментира архитект Петкана Бакалова от Камарата на архитектите в България.

Бакалова е представител на инициативата "За истинска детска болница".

По думите й Министерството на регионалното развитие няма как да издаде виза, ако Министерството на здравеопазването не я поиска. Сега решенията са в ръцете на МЗ как ще се развият нещата, обясни Бакалова.

Инициативата „ЗА истинска детска болница“: Отново се намесват корпоративни интереси, това е гавра

Инициативата „ЗА истинска детска болница“: Отново се намесват корпоративни интереси, това е гавра

Договорът да бъде прекратен…

Нова сграда означава прекратяване на настоящата обществена поръчка, която е със задание за реконструкция, поясни архитект Бакалова.

Служебното правителство трябва да прекрати договора, да създаде обществен съвет и да институционализира диалога с гражданите, смята Петкана Бакалова. По думите й става дума за регулярен диалог, а не за разговори след протести и петиции.

Петицията за нова национална детска болница има събрани вече над 90 хиляди подписа. Според арх. Бакалова е важно да бъде премината психологическата граница от 100 хиляди.

Тя обясни, че при предмет "реконструкция" няма как да се запази действащият договор. "Самата поръчка беше порочна. Това е поръчка на инженеринг - строителят предопределя какъв ще бъде проектът, какво ще бъде качеството, какъв ще бъде резултатът", обясни архитектът.

По думите й инвестиционната компания е харчила пари за заплати и за издръжка, а изпълнителят е възложил конструктивна експертиза. От инициативата "За истинска детска болница искат тази експертиза вече няколко месеца по Закона за достъп до обществена информация - такава не им е предоставена, и е разчистен теренът.

Архитект Бакалова предполага, че са подготвени някакви схеми за промени на градоустройството, но това са едни разходи в размер на не повече от няколко десетки хиляди лева. Съгласно договора всичко друго би трябвало да се върне.

"Тези 7 милиона изпълнителят би следвало да ги върне на държавата, подчерта Бакалова.

Тя заяви, че започват инициативи за обследване на терени. Сред изискванията са да има булеварди с бус ленти за бързо придвижване на линейките, както и близост до масов градски транспорт. Тенденцията е все повече е децата да се лекуват на принципа на дневния стационар.

Другото условие е да има достатъчно площ, за да може болницата да се развива и да се появяват нови крила, допълни архитект Петкана Бакалова.

От Инициативата за нова детска болница реагираха остро по повод направената в МРРБ среща с инвеститора на 22 юни, която като представител на пациентите е бил председателят на Федерация "Български пациентски форум Иван Димитров.

Идеята за строеж на Национална детска болница е поне от 30 години, но до сега не е реализирана. Първоначално намерение да се помести детската болница беше за сградата на болница "Лозенец" (т.нар. правителствена болница), но след това тя беше дадена и премина към структурите на Софийския университет с цел подпомагане на Медицинския факултет и база за обучение на студентите.

Така правителството и МЗ минаха към вариант строеж в комплекса на Александровска болница, като обществената поръчка за него стартира миналата година, а по време на извънредното положение бе финализиран с избора на ДЗЗД "ДЕТСКО ЗДРАВЕ" за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор), е 77 839 442.89 лева без ДДС или 93 407 331.47 лева с включен ДДС. Строежът на детска болница получи статут с национално значение.

Още през август 2019 г. архитекти и инженери сигнализираха, че са намерили пропуски в поръчката за детската болница и я обжалваха. От Камарата на архитектите настояха обществената поръчка за новата педиатрична болница да бъде спряна. Те обявиха, че сградата е невъзможна, незаконна и опасна, за което пък Камарата на строителите у нас упрекнаха архитектите в "браншов канибализъм".

Лекари, родители, архитекти започнаха протест с мотив, че тази сграда е опасна, остаряла и не покрива нуждите на лечебно заведение за децата. Те се организираха и в инициатива с подписи за промяна изцяло на проекта.

На 27 май 2020 година премиерът Бойко Борисов обеща да събори скелето и да строи нова детска болница.

На 10 юни 2021 година представители на кауза "За Доброто", майки, архитекти и инженери внесоха в Президентството петиция за спиране на договора за строеж на Национална детска болница, подписан преди година от правителството на премиера Бойко Борисов.