Здравната комисия в Народното събрание не разпръсна мъглата около смъртните случаи на родилки, потресли страната в последните месеци.

Най-младата родилка миналата година е на 13 години, а най-възрастната - на 50 години. Увеличава се броят на двойките с репродуктивни проблеми. Това каза доктор Георги Михайлов от БСП на заседанието на здравната комисия, която проучи смъртните случаи на родилки.

Висок е и процентът на преждевременните раждания.

Професор Асен Николов, национален консултант по гинекология, обясни, че има такива случаи. Нямаме увеличение на майчината смъртност и на детската смъртност, отчете той. През 2017 починалите родилки са пет. Около 65 хиляди са ражданията.

Установиха лекарски грешки при смъртта на родилка в Плевен

Установиха лекарски грешки при смъртта на родилка в Плевен

Не е проверена устната кухина на пациентката

За случая в Сливен той каза, че по документация всичко до раждането отговаря на добрата медицинска практика. Родилката е била в добро състояние. След осем часа се влошава. Не се установяват пропуски при действията на лекарите.

Проверяват случая с починалата родилка в Сливен

Проверяват случая с починалата родилка в Сливен

Лекарите действали професионално според директора на болницата в Сливен

При плевенския случай на смърт на родилка проблемът възниква по време на интубация. В гръбначния стълб имала дискова херния.

Заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков каза, че една дискусия за акушерството ще е полезна, за да се похвали Министерство на здравеопазването с успехите си.

От БЛС също са проверили двата случая с починали родилки. В Плевен най-вероятно случаят е анестезиологичен. Медиците са притеснени от наслагването на негативно мнение за лекарите в медиите.

Оказва се, че ръстът на цезарово сечение се прилага по желание на майките, за да не се мъчат, както и защото докторите го предпочитали, за да пестят време. Родните генеколози ще убеждават майките да раждат естествено, още повече че анестезиолозите свикнали да прилагат епидурална упойка.

11-годишната родилка отива в Социален дом

11-годишната родилка отива в Социален дом

По случая се водят разговори с бабата и дядото на малолетната майка