Проектът за изграждане на частна детска болница в София е поставен на пауза, съобщава БНР.

Инвеститорът "Търговска лига" не е уведомен за прекратяване на процедурата, но няма информация и за оценката на повторно внесените документи, която Министерството на здравеопазването трябваше да извърши до средата на февруари.

Припомняме, през есента миналата година компанията обяви намерението си да построи многопрофилна болница за деца с над 400 легла.

През октомври обаче, в хода на процедура за оценка на внесения от "Търговска лига" проект и на фона на публично изразена съпротива от Националната педиатрична асоциация и неправителствени организации, здравното министерство върна документите на инвеститора с аргумента, че в тях има пропуски.

Има ли по света национална детска болница, която да е изцяло частна, питат от педиатри

Има ли по света национална детска болница, която да е изцяло частна, питат от педиатри

Може ли частна детска болница да провежда държавна политика

Два месеца по-късно компанията внесе повторно своя проект, наречен "Мама и аз", който предвижда изграждане на детска болница със спешна и интензивна грижа и дейности в над 30 медицински специалности на столичния булевард "Г.М. Димитров".

Съгласно процедурата в срок от още два месеца здравното министерство и НЗОК трябваше да направят оценка дали такава болница е необходима в София, а след това Министерският съвет да одобри или откаже строежа ѝ.

От МЗ обаче не уточняват какво е развитието на проекта към момента - над три месеца след изтичане на срока за оценка.

Служебното МЗ твърдо държи да се строи нова детска болница

Служебното МЗ твърдо държи да се строи нова детска болница

Утре ще има среща за ускоряване на одобряването на подходящ терен