Служебното Министерството на здравеопазването заяви в изпратено до медиите съобщение, че застава твърдо зад строителство на сграден фонд и модерна инфраструктура за дейността на Държавна многопрофилна болница за активно лечение на деца.

Изявлението на МЗ идва, след като на пресконференция по-рано днес НПО и столични болници излязоха с скания и въпроси към здравното министерство за създаването на национална педиатрия.

Каква да е „табелката“ на националната детска болница – частна или държавна

Каква да е „табелката“ на националната детска болница – частна или държавна

И докато държавата се мотае с работни групи, а нишата стои празна, не е чудно, че се е появил желаещ да я запълни. Даже е чудно, че това става едва сега

От МЗ информират, че за утре, 19 октомври 2022 г., е планирана среща между министрите на здравеопазването Асен Меджидиев и на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, която има за цел да бъде ускорен процесът по одобряване на подходящ терен. В началото на следващата седмица в здравното министерство ще се събере и екип, в който освен Меджидиев и ресорните зам.-министри, ще бъдат поканени да се включат и директорът на СБАЛДБ "Проф. д-р Иван Митев" д-р Благомир Здравков, проф. Иван Литвиненко, както и представители на неправителствени организации. Идеята е да бъдат обсъдени стъпките за реална реализация на проекта в максимално кратък срок след дългогодишното му забавяне.

Има ли по света национална детска болница, която да е изцяло частна, питат от педиатри

Има ли по света национална детска болница, която да е изцяло частна, питат от педиатри

Може ли частна детска болница да провежда държавна политика

Министерството на здравеопазването е дало и ясни указания към ръководството на "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД как да се действа, за да бъдат ускорени работата и процесите по одобряването на терен и техническо задание за проектиране и строителство на новата национална педиатрия. Вече е събрана информация и са разгледани всички предложени до момента варианти за имоти, подходящи за строителство с посочената цел. Съветът на директорите на държавното дружество е ангажиран с подготовката на проект на необходимата структура на бъдещата държавна детска болница, въз основа на която да бъде изготвено заданието за проектиране и строителство и да бъде избран теренът с най-подходящо местоположение и инфраструктурни характеристики.