Страните от ЕС заемат различни позиции по предложения от Русия механизъм за заплащане на доставките на газ в рубли, съобщи в понеделник италианският вестник Il Sole 24 Ore.

"Въпросът предизвика разногласия сред членовете на ЕС. Италия, Германия, Франция и Унгария се съгласяват с предложения вариант... Има обаче и държави като Полша, Нидерландия и балтийските държави, които се противопоставят на механизма", пише Il Sole 24 Ore.

Според противниците на новия механизъм е необходимо стриктно да се следват оценките на ЕС и по-специално думите на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че "плащането в рубли означава нарушаване на режима на санкции".

Дмитрий Медведев: Европа и седмица няма да издържи без руски газ

Дмитрий Медведев: Европа и седмица няма да издържи без руски газ

Позиция на Кремъл

В същото време вестникът подчертава, че много хора, включително и от Берлин, "вече са платили в рубли". Той припомня също, че италианският министър-председател Марио Драги заяви, че не вижда пряка забрана от страна на ЕС за плащане на газ в рубли.

По-рано Европейската комисия издаде още една препоръка относно закупуването на руски газ, в която обяснява как да се прави това в условията на санкции. "Европейската комисия заяви, че вносителите от ЕС могат да продължат да плащат за руски газ, без да нарушават санкциите срещу Москва", съобщи Bloomberg.

Според агенцията в препоръките се посочва, че санкциите "не забраняват откриването на банкова сметка в банка, която отговаря за получаването на пари в замяна на доставки на газ". Bloomberg обяснява, че според Брюксел компаниите могат да откриват сметки в "Газпромбанк", за да плащат за доставките на газ. "Въпреки това няма разяснения относно изискването на Москва да се открие и втора сметка, деноминирана в рубли", се казва в изявление на агенцията.

Как Франция се готви за възможността за спиране на доставките на руски газ

Как Франция се готви за възможността за спиране на доставките на руски газ

Страната има повече алтернативи от България и Полша

Европейската комисия приема, че европейските компании трябва да считат задълженията си за изпълнени, след като преведат долари и евро в Русия, т.е. без да чакат те да бъдат конвертирани в рубли.

На 31 март руският президент Владимир Путин подписа указа "за специална процедура за чуждестранните купувачи за изпълнение на задълженията им към руските доставчици на природен газ". Според документа плащането за руски тръбопроводен газ, доставен след 1 април 2022 г. на посочените в постановлението чуждестранни контрагенти, трябва да се извършва само в рубли.

За тази цел на чуждестранните купувачи се откриват специални сметки в рубли и чуждестранна валута тип К в оторизирана финансова институция - "Газпромбанк". Чуждестранният купувач плаща за газа във валутата на договора, а "Газпромбанк" го продава на Московската борса и превежда рубли на "Газпром". В този момент се счита, че задължението за плащане на природния ресурс е изпълнено. Ако това условие не е изпълнено, доставките се прекратяват.

САЩ и Великобритания вече се отказаха от руския петрол, но ЕС не посмя да направи тази стъпка. В същото време Европейската комисия разработи план за постепенно отказване от руските енергоизточници до 2030 г.