Европейският съюз рискува да изостане от Съединените щати, Китай и други съперници в глобалния преход към нови технологии, ако не успее радикално да подобри конкурентоспособността и динамиката на своята икономика. 

Това е консенсусното мнение на икономистите, бизнеса и много от лидерите на ЕС, които се срещат на 17-18 април, за да обсъдят как да стимулират икономическия растеж, необходим за поддържане на подкрепата на блока за стандарта на живот и действията срещу изменението на климата, обобщава Ройтерс.

Те са готови да призоват за "Ново европейско споразумение за конкурентоспособност" - което може да създаде у някои силно усещане за дежавю след фокусираната върху растежа Лисабонска стратегия от 2000 г. и плана "Европа 2020", който дойде десетилетие по-късно.

Това, което е различно сега, е объркването в сферата на новите технологии, предизвикано от редица фактори - от изкуствения интелект до производството с нулеви въглеродни емисии, издигането на Китай, засиления протекционизъм и загубата на евтиния руски газ, на който индустрията на ЕС разчиташе.

Зак Майерс, помощник-директор на мозъчния тръст CER, каза, че проблемът на ЕС е двоен, с упорито по-нисък растеж от този на съперниците му и липса на динамика и иновации за адаптиране.

"Фокусът трябва да бъде по-малко върху "спасяването" на съществуващите индустрии и повече върху това да направим икономиката на ЕС устойчива и иновативна.

Доклад на McKinsey показва, че Европа е шампион в справянето с изменението на климата и по показатели като равенство на доходите и очаквана продължителност на живота, но изостава в растежа. Докладът разглежда конкурентно предимство, идващо все повече от 10 гранични технологии, като изкуствения интелект (ИИ) и биологичните иновации, от които Европа има водеща позиция само в две.

Лидерите на ЕС бяха разтърсени преди 18 месеца от предложението на САЩ за почти 400 милиарда долара зелени данъчни облекчения, свързани с местното производство, като част от Закона за намаляване на инфлацията (IRA).

Вторият мандат на Фон Дер Лайен: Повече военна мощ, по-малко разговори за климата

Вторият мандат на Фон Дер Лайен: Повече военна мощ, по-малко разговори за климата

Лидерът на ЕК внимателно маневрира, за да се съобрази с желанията на своите поддръжници.

Но когато беше предложен съвместен европейски фонд за суверенитет в противотежест, пестеливите членове на ЕС го блокираха и вместо това блокът се задоволи със схема, включваща скромните 10 милиарда евро нови средства.

По-разхлабените правила за държавна помощ позволиха на отделни членки на ЕС да подкрепят ново производство, като отчетените 15 милиарда евро, предложени от Германия, за да привлече производителите на чипове Intel и TSMC.

Тази щедрост обаче накара страни, подкрепящи свободния пазар, като Швеция, да предупредят за пагубна надпревара за субсидии между членовете на ЕС.

Международният валутен фонд също предупреди, че данъчните облекчения и субсидиите не са магически лекарства за бавен растеж.

Президентът на ExxonMobil Europe Филип Дюком каза, че субсидиите няма да финансират огромните инвестиции, необходими за енергийния преход и Европа трябва да създаде бизнес аргументи за частния сектор.

Той цитира регулация, която добавя разходи и прекалено ограничаващ подход, като например настояването водородът да се произвежда с възобновяема енергия вместо други методи за неутрално по отношение на въглерода производство.

"IRA се фокусира върху целите и оставя средствата на участниците на пазара... Европа определя и целите, и средствата и в момента няма бизнес аргументи", каза той пред Reuters.

"В крайна сметка ограничаването на опциите ще увеличи разходите за потребителя и ще забави прехода."

МВФ предупреди европейските правителства да не отстъпват пред фермерските протести

МВФ предупреди европейските правителства да не отстъпват пред фермерските протести

Може да съжаляват на по-късен етап, предупреди Георгиева

Актуализиране на единния пазар

Сред сложния дебат за субсидиите, лидерите на ЕС ще се съсредоточат върху единния пазар, основата на 30-годишния просперитет на ЕС, който обаче се нуждае от подобрение.

Съществува общ консенсус, че единният пазар работи добре за стоки, но много по-малко добре за услуги и други нематериални активи.

Отправна точка ще бъде доклад на бившия италиански премиер Енрико Лета, който каза пред Ройтерс, че ще постави специален акцент върху малкия бизнес и върху насърчаването на обмена на ноу-хау в целия блок.

"Време е единният пазар да се справи с нематериални неща като данни, образование, умения, изследвания, иновации", каза Лета.

Симоне Талиапиетра, старши сътрудник в мозъчния тръст Bruegel, каза, че единният пазар трябва да бъде фокус номер едно, като се има предвид значението на мащаба за конкуренция в новите технологии.

"Ние живеем в свят, в който размерът има значение", каза той. "Колкото по-голям е единният пазар, толкова повече нашите компании постигат икономии от мащаба, за да могат да се конкурират с други икономики по света."

Лидерите на ЕС ще изложат план от девет точки, включително задълбочаване на единния пазар и създаване на капиталови пазари и енергийни съюзи, според проектозаключенията.

Има ехо от минали стимули за растеж на ЕС, по-специално Лисабонската стратегия от 2000 г., която си постави за цел да превърне блока в "най-конкурентоспособната и динамична икономика в света, основана на знанието".

Анализаторите казаха, че голяма част от диагнозата и предложеното лечение са имали смисъл, но ЕС не е успял да следва предписания курс на действие, като например създаване на банкови съюзи и съюзи на капиталовите пазари.

Държавите от ЕС не бяха склонни да правят необходимите компромиси, като например отваряне на установени местни доставчици за конкуренцията, само с дългосрочни печалби и ползи, които не бяха равномерно разпределени в блока

"Сега е по-належащо за Европа да се почисти. Освен ако не успеем да почистим, няма да сме конкурентоспособни и всички ще загубим от играчи като Китай и Америка," заяви Талиапиетра.

Повечето британци подкрепят повторното присъединяване към единния пазар на ЕС

Повечето британци подкрепят повторното присъединяване към единния пазар на ЕС

Според анкета на YouGov повече от половината жители на страната са за ново присъединяване