Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд, заяви, че ще представи план за разширяване на ресурсите на МВФ с 650 млрд. долара до юни, пресмята АП.

"Възнамерявам да внеса в Съвета на гуверньорите до юни официално предложение за ново разпределение на 650 милиарда долара", каза Георгиева в прессъобщение.

Първоначалната дискусия завърши "много обнадеждаващо", обобщи Кристалина Георгиева.

МВФ очаква 5,5% глобален растеж на икономиката през 2021 г.

МВФ очаква 5,5% глобален растеж на икономиката през 2021 г.

9 трилиона долара ще се загубят до 2025 г. при липса на масово ваксиниране

"Новият бюджет ще бъде от полза за всички наши страни членки и ще подпомогне възстановяването на глобалната икономика от кризата с COVID-19", каза Георгиева.

Според нея одобрението на новия пакет ще бъде значително добавяне на ликвидност за страните членки, без да се добавя допълнителен дълг. Това също ще освободи ресурси за страните членки за справяне с пандемията, ваксинациите и други мерки, каза тя.

МВФ вижда "висока степен на несигурност" в глобалните перспективи

МВФ вижда "висока степен на несигурност" в глобалните перспективи

Кристалина Георгиева очаква ново разпределение на валутата на МВФ - СПТ

Политиките за борба срещу климатичните промени започват да се превръщат в основен приоритет не само в говоренето на световните политически лидери, но и в изказванията на шефовете на все повече международни финансови регулатори. През януари месец стана ясно от интервю на Кристалина Георгиева, че МВФ ще залaга екорисковете в годишните оценки на финансовите сектори на държавите.