Главният икономист на МВФ Оливие Бланшар смята, че ще е необходимо поне десетилетие, за да се преодолеят последствията от финансовата криза, започнала през 2008 г.,съобщава Money.bg

Според него това е времето, което е необходимо да се възстанови световната икономика, да се намалят дълговете, а икономическият растеж да се подхрани с инвестиции.

Финансистът заяви още, че високото ниво на дълг в много европейски страни е опасно, защото това може да постави някои държави в ситуация, в която те няма да могат да обслужват кредитите си. Без съмнение страните трябва да намалят своите задължения, за да се спасят от евентуален фалит.

Всяка страна трябва да намери свое подходящо темпо за намаляване на дълга. Това е изключително важно, тъй като, ако редуцирането е прекалено бързо, това би задушило икономиката, а ако е прекалено бавно - пазарите няма да го приемат сериозно.

В същото време Бланшар заяви, че не само е необходимо, но и желателно, инфлацията в Германия да бъде по-висока. Това би увеличило реалните заплати на германците и по този начин би се увеличила и тяхната покупателна способност.

Главният икономист на МВФ подчертава, че в момента Европа е в центъра на събитията, но в същото време не трябва да се забравят и някои други проблемни региони, които са изправени пред редица предизвикателства.

Американският бюджетен дефицит, корекцията в японската монетарна политика и забавянето на икономическия растеж в Китай са само част от проблемите, които възпрепятстват по-бързото излизане от финансовата криза.