Международната търговия в момента е в криза. Това заяви руският президент Владимир Путин на форум за междурегионално сътрудничество с Казахстан.

"С оглед на това Русия прилага мащабни мерки за пренасочване на експортно-импортните си операции към нови пазари. Работи се по оборудването и подобряването на ефективността на нови международни коридори Изток-Запад и Север-Юг", подчерта той.

Руският лидер посочи, че в момента страната обръща особено внимание на развитието на "съвместна транспортна и логистична инфраструктура", наред с премахването на "ограниченията, които пречат на търговския и инвестиционния обмен".

От своя страна Казахстан изяви воля да обработва по-големи обеми товари, движещи се между Русия и Иран. Страната става все по-важен търговски маршрут, тъй като изолацията на Русия заради нейната инвазия в Украйна нараства, отбелязва "Ройтерс" .

Иран, който също е обект на санкции от страна на Запада заради ядрената си програма, се превърна в ключов съюзник на Русия, осигурявайки ѝ така необходимите стоки, като бойни дронове и достъп до пристанищата в Персийския залив, от които руските стоки могат да достигнат до Азия.

И Казахстан не иска да прави бизнес в Русия

И Казахстан не иска да прави бизнес в Русия

Астана с ясна позиция за руската агресия

Въпреки че бившата съветска република Казахстан се дистанцира политически от Москва, Русия остава най-големият ѝ търговски партньор. По тази причина вицепремиерът Серик Жумангарин заяви, че Астана желае да засили транзитната си роля в т.нар. коридор Север-Юг между Русия и Иран.

Подобни пратки могат или да пътуват през Каспийско море, или да се движат с железопътен транспорт на изток от него през Казахстан и Туркменистан, поясни Жумангарин на среща с руски официални лица, на която президентите Владимир Путин и Касим-Жомарт Токаев присъстваха чрез видеовръзка.

"През първите девет месеца на тази година по този (източен) маршрут са изпратени 80 000 тона товари, което е осемкратно увеличение спрямо миналата година, въпреки че капацитетът на коридора позволява 6 милиона тона превози годишно", отбеляза той.

Казахстан скастри Русия за неподходящ тон и отказа да изгони украинския посланик

Казахстан скастри Русия за неподходящ тон и отказа да изгони украинския посланик

Двете страни взаимно привикаха посланиците си

Токаев се срещна с Путин в Москва днес при първото си посещение в чужбина, откакто спечели втори мандат на предсрочните избори на 20 ноември.

Жумангарин допълни, че Казахстан обмисля изграждането на трети железопътен преход на границата си с Китай. Този ход може да се разглежда като положителен или отрицателен за Русия, в зависимост от това къде отиват добавените обеми.

Централноазиатската страна преговаря с Европейския съюз за увеличаване на транзитния си капацитет като част от проект за пренасочване на товарния трафик Китай-Европа от Русия към Каспийско море и Кавказ.