Съединените щати преговарят с Катар и други големи износители на природен газ за извънреден план за доставки за Европа, съобщава "Ройтерс".

Разговорите са насочени към осигуряване на втечнен природен газ по море.

Мярката е в случай на руска инвазия в Украйна, след като преговорите между Вашингтон и Москва по-рано тази седмица отбелязаха незначителен напредък. Това засили опасенията от недостиг на доставки на синьо гориво за Европа.

Източник от американската администрация съобщава, че се търсят начини за пренасочване на доставки с втечнен природен газ към Стария континент. Катар пренасочи доставките си към Япония, след като страната беше ударена от цунами през 2011 г., причинило ядрена авария във Фукушима.

Кремъл отрече да ограничава доставките на газ за Европа с политическа цел

Кремъл отрече да ограничава доставките на газ за Европа с политическа цел

Газът по тръбопровода за Германия за втори ден промени посоката си

Първоначалните разговори с Доха - най-големият износител на втечнен природен газ в света, се водят между Великобритания и европейски държави за дългосрочни решения. От своя страна президентът на САЩ Джо Байдън ще разговаря с емира на Катар - шейх Тамим бин Хамад ал Тани, във Вашингтон този месец.

Миналата седмица от Международната агенция по енергетика съобщиха, че Русия е намалила газовите доставки за Европа в момент на геополитическо напрежение. Опасенията са, че евентуален конфликт може да доведе до още по-голям недостиг на газ, а това от своя страна - дори до режим на тока.

Флотилия от US-танкери с втечнен газ спасява Европа от шантажа на Путин

Флотилия от US-танкери с втечнен газ спасява Европа от шантажа на Путин

30 танкера с близо 5 млн. куб м…

От администрацията на американския президент признават, че договорите между износителите на синьо гориво и азиатски купувачи може да усложнят усилията за пренасочване на доставки за Европа. В момента обаче високите цени на енергията на Стария континент не се дължат на пазарни сили, а на пазарна манипулация.

Доха обаче има отколешен спор с Европейския съюз. От 2018 г. се води разследване на дългосрочните договори на компанията "КатарЕнерджи", поради което страната спря инвестициите и доставките на втечнен природен газ за Европа. В момента се водят преговори за разрешаване на проблема. Според Белия дом Европа трябва да гарантира на Катар дългосрочен договор, за да се осигури стабилност и да се намали зависимостта от Русия.