Търговският представител на САЩ Катрин Тай се очаква да говори пред комисия в Конгреса във вторник. Според нея администрацията на Байдън "гледа сериозно" на инструментите за търговска защита на САЩ, за да се справи със заплахите, произтичащи от търговската и икономическа политика на Китай, включително преразглеждане на тарифите от ерата на Тръмп върху китайския внос, предава Ройтерс.

В извадки от изказването й пред Комисията на Камарата на представителите на САЩ, публикувани преди изслушването във вторник, Тай каза, че политиките на Китай причиняват "зависимости и уязвимости в множество сектори, вредят на американските работници и предприятия и създават реални рискове за нашите вериги за доставки ." "Ето защо ние сериозно разглеждаме как нашите съществуващи инструменти се справят с този проблем, включително чрез нашия четиригодишен преглед на тарифите за Китай, раздел 301", каза Тай.

Изявлението на Тай относно търговската програма на администрацията на Байдън за 2024 г. идва само седмица след като министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън отправи предупреждение към китайските лидери, че техните свръхинвестиции в производствен капацитет за електрически превозни средства, слънчеви панели и други стоки с чиста енергия заплашват с неприемлива "вълна от износ", която ще навреди на производителите и работниците в Съединените щати и другаде.

Във вторник Йелън ще започне нов диалог с китайски служители относно "балансирания растеж" в Министерството на финансите, но китайски търговски експерти казват, че нейното послание до Пекин относно свръхкапацитета може да е начална стъпка към ново разследване на нелоялни търговски практики по "Раздел 301", което може да наложи нови мита върху електромобили, слънчеви панели и друг внос.

Бившият президент Доналд Тръмп използва раздел 301 от Закона за търговията от 1974 г., за да наложи мита върху китайски внос на стойност стотици милиарди долари през 2018 г. Администрацията на Байдън сега е в процес на завършване на продължителен преглед дали да поднови тези мита.

Тай също така разглежда петиция от пет американски синдиката за започване на ново разследване по раздел 301 на предполагаемите нечестни действия, политики и практики на Китай в сектора на морската логистика и корабостроенето.

"Нашите икономически отношения с Китай са сложни и както каза президентът, ние искаме конкуренция с Китай, а не конфликт", каза Тай в своите откъси.

В Китай са озадачени от завръщане на другаря Тръмп

В Китай са озадачени от завръщане на другаря Тръмп

Потенциалът на Тръмп за хаос и ексцесии помага на Китай да надхитри САЩ, но и носи нестабилност, от която Китай се страхува