Русия се стреми да принуди Запада да намали подкрепата за Украйна, пише украинското издание "Европейская правда". То цитира мнението на словашкия експерт Карол Хирман, който смята, че Кремъл планира да постигне целта си за сметка на слабите позиции на Европа в енергийния сектор.

Представяме материала без редакторска намеса.

Вече за никого не е тайна, че следващата зима ще бъде много трудна както за Украйна, така и за ЕС. Русия намалява доставките на газ, за ​​да попречи на страните от ЕС да подготвят достатъчно запаси за зимата. Кремъл се надява, че това ще направи ЕС по-отстъпчив към руските искания. Колко реалистични са изчисленията на Путин? Ще направи ли ЕС глобални отстъпки на Русия?

Изданието задава тези въпроси на словашкия експерт Карол Хирман, който е съветвал както словашкото, така и украинското правителство и е добре запознат както с газовия сектор, така и с настроенията в Европа.

Енергийната стратегия на Путин

Стратегията на Путин се оформи още с идването му в Кремъл - още тогава той открито заяви, че износът на енергийни ресурси е важна част от геополитическата стратегия на Руската федерация. Достатъчно е да си припомним 2006 и 2009 г. - две газови кризи, които засегнаха Украйна и Европа.

Наблюдаваме спад в доставките на газ за Европа още от миналото лято, а на Коледа видяхме, че един от ключовите газопроводи "Ямал-Европа" спря и "Газпром" не напълни газохранилищата си в Германия, Нидерландия и Австрия. Това вече беше подготовка за войната в Украйна, но още никой в ​​Европа не го разбираше. След 24 февруари виждаме как редовно Путин чрез "Газпром" намалява доставките на газ, за ​​да окаже натиск върху Европа и да създаде хаос.

Но не трябва да забравяме и третия газопровод - "Турски поток", който минава по дъното на Черно море през Турция за балканските страни и Унгария. Този тръбопровод работи безпроблемно, защото е част от играта на Путин с европейския пазар и по този тръбопровод се снабдяват съюзниците на Русия или "троянските коне" в НАТО и ЕС: Реджеп Тайип Ердоган в Турция и Виктор Орбан в Унгария.

Между другото, унгарският външен министър Петер Сиярто наскоро посети Москва, за да договори допълнителни доставки на газ. Най-вероятно Орбан ще търгува с този газ с други страни, печелейки прилични пари за позицията си, която има в ЕС и в рамките на НАТО и по отношение на Украйна.

Троянският кон на Путин в Европейския съюз

Троянският кон на Путин в Европейския съюз

Без значение какво прави Москва, премиерът на Унгария последователно се подмазва на Кремъл

Как ще се отрази енергийното ембарго на Русия?

Засега Руската федерация успява да избегне сериозни загуби - въпреки че доставките са рязко намалени, цените в същото време рязко се покачват. И въз основа на това "Газпром" досега успя да компенсира загубите си в обем. Тази ситуация обаче не е вечна и рано или късно проблемите ще "настигнат" "Газпром".

Когато европейското ембарго набере сила, то ще има значително въздействие върху Руската федерация. Но трябва да се има предвид, че Путин не е икономист или политик. Той е офицер от КГБ и в това мисленето му се разминава дори с логиката на съветските лидери. Те се пазеха да не изнудват Европа с газ. Путин, от друга страна, иска да постигне целта си и не се притеснява много от загубите.

Механизъм на пределните цени на петрола

"Сговорът на купувачите", за който много се говори, е работеща идея. Това може да повлияе на цените на петрола и по този начин да удари сериозно руската икономика. Но за да работи този механизъм, е необходимо към него да се присъединят основните незападни клиенти на Руската федерация - Китай и Индия. Дали това е истина, все още не знаем.

Позицията на Саудитска Арабия, Арабските емирства и страните от Персийския залив също ще бъде важна, тъй като руският петрол им създава конкуренция на традиционните пазари в Азия.

Друг важен момент: в какво състояние ще бъде световната икономика. Виждаме, че има проблеми не само на Запад, рязък спад се наблюдава и в Китай. Всичко това автоматично се отразява в търсенето на петрол и цените му.

Готов ли е ЕС да наложи ембарго върху петрола и петролните продукти от Руската федерация

Всичко сочи към факта, че ембаргото ще влезе в сила. Разбира се, ще има изключение за петролопровода "Дружба". Тук има една много фина подробност, която е важно да разбере Украйна. Износът на петролни продукти от петрол, който ще се доставя през "Дружба", ще отиде и в Украйна и ще поддържа страната в движение, включително и армията. Може да не звучи много приятно, но Киев просто няма друг изход.

Възможно пускане на "Северен поток 2"

Експертът не предполага целта на Руската федерация да е пускането на "Северен поток 2". Газовият шантаж на Руската федерация има други причини: Путин иска да накара ЕС да намали подкрепата за Украйна, най-вече в доставките на оръжие.

От друга страна, наскоро руски официални лица започнаха да правят изявления, че пускането на "Северен поток 2" е изход от настоящата криза и ще увеличи доставките на руски газ за ЕС. Най-вероятно това ще доведе до засилен натиск от германския едър бизнес върху тяхното правителство, което може да разреши пускането му

Но тук възниква един въпрос. Ако "Северен поток 1" не работи, а обясненията, че това се дължи на проблеми с турбините са приказки и това вече е директно заявено от производителя им Siemens, то на базата на това следва да се направи извода, че пускането на "Северен поток 2" ще реши този проблем? Къде е гаранцията, че ако "Северен поток 2" бъде пуснат, след няколко дни или седмици там няма нещо "да се развали"?

Герхард Шрьодер подкрепи Путин за пускането на "Северен поток 2"

Герхард Шрьодер подкрепи Путин за пускането на "Северен поток 2"

Олаф Шолц: Доставяйки турбината, ние предизвикахме блъфа на Путин

Ще замръзне ли Европа?

Планът на ЕС за спестяване на газ с 15% изглежда реалистична цел. Освен това в много региони тази цел беше постигната дори без план за действие от Европейската комисия. Сегашното покачване на цените на газа само по себе си мотивира европейците да пестят газ. Без никакви европейски регулации и заповеди. И този процес ще продължи да набира скорост.

Друго нещо е, че това не е в състояние да компенсира пълното спиране на доставките на газ от Руската федерация. Това спиране вече е реалност. И всички трябва да са подготвени за факта, че тази и следващата зима в Европа ще бъдат много трудни. Разбира се, Европа няма да замръзне. Наличните резерви вече са достатъчни за осигуряване на доставки на газ за домакинствата, болниците и критичната инфраструктура.

Но трябва да очакваме регулиране на доставките за определени групи потребители, преди всичко големите индустриални потребители. Поне - в някои зимни периоди.

Така или иначе въпросът колко газ от Руската федерация ще отиде в Европа зависи от това колко успешна или неуспешна ще бъде руската армия в Украйна. Това е фактор, който влияе по принцип на всичко. Включително енергийния сектор на ЕС, както и руската икономика и стабилността на режима на Путин.

Дмитро Кулеба: Газовата война на Путин срещу Европа е пряко продължение на войната му срещу Украйна

Дмитро Кулеба: Газовата война на Путин срещу Европа е пряко продължение на войната му срещу Украйна

Той призова Европа да се избави от зависимости от Русия