Повечето страни от Европейския съюз настояват за по-силни действия на ЕС, с които да се подготви за здравните последици вследствие на изменението на климата и потенциала на глобалното затопляне да разпространява болести, предавани от вектори, съобщава "Ройтерс".

Европа изпитва сериозни здравни последици в резултат на променящия се климат. Смята се, че около 61 000 души са починали по време на тежките горещи вълни на Стария континент през миналото лято. Това предполага, че усилията на страните да се подготвят за жегите са недостатъчни.

В съвместен документ 20 от 27-те страни членки на ЕС, сред които Хърватия, Германия, Гърция, Малта и Нидерландия, призовават Съюза да засили наблюдението си на заплахите за здравето и здравните системи, породени от екстремното време, за да помогне на страните да се подготвят.

Екстремното време е струвало на Европа около 500 млрд. евро за 40 години

Екстремното време е струвало на Европа около 500 млрд. евро за 40 години

Най-големите икономически щети са причинени от наводнения

ЕС трябва да изготви и планове относно заразяването със зоонозни и чувствителни към климата векторни болести, както и да засили своята система за ранно предупреждение и реагиране, в случай че бъдат открити вектори, разпространяващи заболяването.

"Ако не бъдат предприети проактивни мерки, е въпрос на време определени предотвратими инфекциозни заболявания, които в момента са по-разпространени в други региони, да станат все по-често срещани явления и в рамките на ЕС", предупреждава се в документа.

Той е подкрепен също от Австрия, Белгия, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Португалия, Румъния и Словения.

Последните седем години - най-горещите в историята на света

Последните седем години - най-горещите в историята на света

През 2021 г. температурите са били с 1,11°C над прединдустриалните нива

Изменението на климата увеличава риска инфекциозните болести да се разпространят в нови райони - включително в Европа, тъй като летата стават по-горещи и по-дълги, а все по-честите наводнения създават благоприятни условия за разпространение на инфекциозни болести.

Пример за това е тигровият комар, който понастоящем се среща в 337 региона в Европа - над два пъти повече спрямо десетилетие по-рано.

Здравните министри на страните от ЕС ще обсъдят документа на среща следващата седмица. В момента ЕС изготвя първата си оценка на климатичния риск, която се очаква да бъде публикувана следващата година като основа за бъдещи политики за справяне с климатичните опасности, като горещи вълни и горски пожари.

Западна Европа се подготвя за нова гореща вълна с рекордни температури

Западна Европа се подготвя за нова гореща вълна с рекордни температури

Метеоролозите прогнозират нови високи температури в редица западноевропейски държави