Генералното ни консулство в Истанбул е предприело мерки за евакуация на над 50 български граждани от засегнатите райони в града, включително летище „Ататюрк“ и транспортирането им до Генералното консулство. Това съобщават от Министерство на външните работи. Това е направено с оглед оказване на максимално съдействие на българските граждани, които пребиват в мегаполиса.

Към настоящия момент българските дипломатически и консулски представителства в Република Турция не разполагат с информация за пострадали български граждани.

Присъствието на наши военнослужещи на българо-турската граница е с превантивен характер

Присъствието на наши военнослужещи на българо-турската граница е с превантивен характер

Уверяват от министерството на отбраната

Осъществен е постоянен контакт с група деца-спортисти, пребиваващи в град Трабзон с преподавател Снежана Аначкова и ръководител Юлия Боянова. Местните власти оказват пълно съдействие на българската група. Групата е в контакт с Посолството в Анкара.

От Външно подчертават, че обстановката в Република Турция след опита за военен преврат остава напрегната.

В тази връзка от ведомството изтъкват, че са налице симптоми за овладяване на ситуацията от законно избраното правителство на Република Турция,  но рисковата обстановка в страната, включително в района на столицата Анкара, все още не е преодоляна напълно.

Смята се, че нивото на опасност налага българските граждани да се придържат към всички вече отправени към тях препоръки. Препоръките се отнасят до всички български граждани, които преминават транзитно през Турция или пребивават временно в страната, включително и в турските курорти.

На почиващите в Турция се препоръчва да удължат по възможност престоя си до пълното нормализиране на обстановката.

Полетите от и за летище „Ататюрк“ – Истанбул не са възстановени напълно. Изпълняват се единични полети до отделни дестинации. Всички полети от Истанбул до София през днешния ден са анулирани.

Всички ГКПП между България и Турция са отворени за трафик. От Външно предупреждават, че от турска страна се извършват засилени проверки и това води до забавяне на преминаването.

Всички дипломатически и консулски мисии на Република България в Турция работят денонощно. Във всяка една от тях е създаден кризисен щаб, който докладва постоянно на Кризисния щаб в МВнР. Създаден е регистър на българските граждани, които са потърсили съдействие на дежурните телефони в нашите мисии, както и регистрираните на сайта „Пътувам за“ с оглед тяхното локализиране и своевременното им информиране за развитието на ситуацията. Организация за приемане на всички телефонни обаждания на българските граждани и тяхното систематизиране е създадена във всички мисии.

Генералното консулство в Одрин поддържа постоянен контакт с граничните и митническите власти на Турция. То следи обстановката на гранично-пропускателните пунктове и своевременно информира за настъпващите промени. Служители на консулството се намират и на най-големия ГКПП „Капитан Андреево”- „Капъкуле”. Турските гранични власти на пункта ще съдействат в случай на ситуация, застрашаваща здравето и живота на българските граждани. Те незабавно ще бъдат транспортирани до болнични заведения в Одрин.  

Генералното консулство в Одрин информира българските граждани и транспортни фирми за динамиката в транспортната ситуация в района на границата, свързана с възможностите за използване на пътната инфраструктура, публичния транспорт, фериботни връзки и др., допълват от Външно.