Най-малко 60 души са убити. Това съобщава „Ройтерс”, позовавайки се на информация от турски официални лица.

Министърът на правосъдието обяви, че 336 души са арестувани по време на опита за военен преврат. По-късно стана ясно, че над 700 членове на въоръжените сили са били арестувани.

Военни с опит за преврат в Турция, Ердоган изкара хората на улицата
на живо

Военни с опит за преврат в Турция, Ердоган изкара хората на улицата

Няколко драматични часа приковаха световното внимание

АФП съобщава, цитирайки Анадолската агенция, че 754 членове на турските въоръжени сили са били арестувани за участие в преврата. По информация от турски официален представител 29 полковници и петима генерали са били отстранени от постовете им.

Представител на турското президентство съобщи, че изтребители F-16 са започнали въздушни удари по танковете, разположени пред президентския дворец в Анкара от извършителите на преврата.

Част от турските военни не се отказват

Част от турските военни не се отказват

В обръщение от имейла на Генералния щаб

Стана ясно, че турските власти са свалили военен хеликоптер, очевидно управляван от хората, опитващи да извършат преврата.

Бунтовническите войници все още контролират някои военни хеликоптери, но нямат изтребители, съобщи високопоставен турски представител. По улиците на Турция все още има танкове.

Кореспондентката на Нова телевизия в Турция съобщи за 65 загинали, сред които цивилни и полицаи. По нейна информация обстановката в Истанбул започва да се нормализира, но не и в Анкара.

След изявлението на президента Реджеп Ердоган полетите са били възстановени. От столицата всяка минута се получавали нови обезпокоителни новини.

Турция затвори три гранични пункта с България

Турция затвори три гранични пункта с България

Българското външно министерство и МВР остават във връзка

150-160 военни са се предали доброволно на полицията на единия от мостовете в Истанбул.  

Предполага се, че Генералният щаб на армията остава окупиран. Смята се също, че генерали от висшето ръководство са участници с метежа. Не се знае къде е началникът на Генералния щаб на армията – предполага се, че е похитен. Временно е посочен друг началник на щаба.

По-рано бе съобщено, че парламентът е бомбардиран от изтребители на метежниците, което се случва за пръв път.