Джон Ийстман, адвокат и съветник на Тръмп, планира да се предаде на властите на окръг Фултън в сряда в отговор на обвиненията му в Джорджия, свързани с изборите през 2020 г., според декларация.

Ийстман е изправен пред дисциплинарно производство в Щатската адвокатска колегия на Калифорния, в което може да загуби лиценза си да практикува като адвокат в щата. Изслушванията бяха насрочени за няколко дни тази седмица, но съдия от Щатския адвокатски съд на Калифорния каза в понеделник вечерта, че Ийстман няма да се яви пред колегията във вторник и сряда поради предстоящото му предаване в окръг Фултън.

"Въз основа на скорошния обмен на имейли между и със страните, съдът е готов да направи определени промени в графика на процеса тази седмица, за да се съобрази с предаването на д-р Ийстман в окръг Фултън, Джорджия, което според съда ще се проведе в сряда, 23 август", пише съдия Ивет Роланд в съдебна заповед в понеделник.

Ийстман и други се очаква да бъдат арестувани в затвора на окръг Фултън, след което освободени при предварително договорени гаранционни условия. Той и други също се очаква скоро след това да се признаят за невинни.

Ийстман изпрати изявление чрез своите адвокати малко преди да бъде задържан в затвора на окръг Фултън във вторник сутринта.

"Днес съм тук, за да се предам на обвинение, което никога не е трябвало да бъде повдигано", каза Ийстман. "Това представлява пресичане на Рубикон за нашата страна, което намесва фундаменталното право на Първата поправка да се обърнете към правителството за поправяне на нарушения. Това превръща в цели на преследване адвокатите заради тяхното ревностно застъпничество от името на техните клиенти, нещо, което адвокатите са етично длъжни да предоставят и kоето беше направено с цел формално оспорване на изборните резултати"

Ийстман каза, че той и неговият правен екип ще "оспорват енергично всяка точка от обвинителния акт", в който е посочен.

"Моят правен екип и аз ще оспорим енергично всяка точка от обвинителния акт, в която съм посочен, а също и всяка точка, в която са посочени други, за което познанията ми за съответните факти, закон и конституционни разпоредби могат да се окажат полезни. Убеден съм, че когато законът се прилага вярно в това производство, всички мои съобвиняеми и аз ще бъдем напълно оправдани."

Ийстман постигна споразумение за гаранция от 100 000 долара с окръжния прокурор на окръг Фултън Фани Уилис в понеделник.

$200 000 гаранция за свободата на Доналд Тръмп

$200 000 гаранция за свободата на Доналд Тръмп

Бившият президент потвърди, че ще се предаде на 24 август