Американската федерална авиационна администрация (FAA) препоръчва пътническите самолети да летят над Беларус с "изключително внимание", се казва на уебсайта на агенцията.

"FAA издаде предупреждение, което съветва пътническите авиокомпании на САЩ да бъдат изключително внимателни, когато летят над Беларус", се казва в изявлението на въздушния регулатор.

Освен това FAA, след публикуването на резултатите от международното разследване на инцидента със самолета на ирландската авиокомпания Ryanair в Минск, ще извърши оценка на риска за американските въздушни превозвачи.

ИКАО представя доклад за инцидента в Беларус до 25 юни

ИКАО представя доклад за инцидента в Беларус до 25 юни

След като Минск бе обвинен в отвличане на самолет заради двама несъгласни с властта

По-рано разследващият комитет на Беларус изпрати искане до Швейцария за съдействие по случая с полета на Ryanair, който кацна в Минск.

На 23 май основателят на канала NEXTA Telegram Роман Протасевич беше задържан от белоруските правоохранителни органи след аварийно кацане на самолета на ирландската авиокомпания Ryanair, пътуващ от Атина до Вилнюс. Задържана е и приятелката му, рускинята София Сапега.

В Беларус Протасевич е обвинен в няколко члена, включително организиране на масови безредици. Телеграмният канал NEXTA е признат от беларуските власти за екстремистки.

Срещата на върха на лидерите на страните от ЕС реши да забрани на беларуските авиокомпании да летят до летищата на ЕС и да летят над нейната територия. Решението все още не е влязло в сила, тъй като то трябва да бъде съгласувано и одобрено от Съвета на ЕС на министерско ниво.

Русия подкрепя Беларус и се обяви срещу политизирането на инцидента

Русия подкрепя Беларус и се обяви срещу политизирането на инцидента

Но Москва блокира кацането на определени европейски самолети

Франция затвори небето си за белоруската авиокомпания Belavia. Освен това редица европейски авиокомпании спряха да летят над Беларус.

Украйна също спря полети с Беларус от 26 май и призова за международна реакция.