Анархисти са нахлули в испанското посолство в гръцката столица Атина и са хвърлили листовки, пропагандиращи за независимост на Каталуния, уточниха от посолството, цитирани от "Ройтерс".

Персоналът на посолството е изпразнил помещенията, като само няколко дипломати са останали вътре, отбелязаха от посолството. Няма съобщения за щети или пострадали хора.

"Около 15 до 20 души влязоха в посолството и хвърлиха брошури. Те не счупиха нищо. В брошурите се казва "солидарността е оръжието на народа", изтъкна служител на посолството пред "Ройтерс".

Демонстрантите са издигнали плакат от покрива на сградата, на който пишело лозунга "No Pasaran!" ("Нито крачка назад"), чийто произход е от испанската гражданска война през 1930-те години, като фразата е била използвана от лявоориентираните Републикански войски, сражаващи се срещу Франко и фалангистите.

Гръцката полиция по-късно е арестувала 19 души. От полицията по-късно уточниха, че групировка, наречена "Рувиконас", е демонстрирала в полза на независимостта на Каталуния.

"Вече сме отново в сградата, демонстрантите излязоха", уточниха от испанското посолство.

Малки нападения срещу полицията, фирми, посолства и държавни сгради са чести в Гърция, която има дълга история на политическо насилие и се бори да излезе от кризата въпреки международната спасителна помощ. "Рувиконас" са засилили действията си през последните месеци.