Англиканската църква заяви, че ще позволи благословии за граждански бракове между хора от един и същи пол за първи път, но не и в нейните храмове, предава Associated Press.

Решението е взето след пет години дебати и консултации относно позицията на църквата спрямо сексуалността. Очаква се това да бъде включено в доклад до националното събрание на църквата - Генералния синод, който се свиква в Лондон следващия месец.

Според предложенията позицията на англиканската църква, че тайнството на брака е ограничено до съюзи между един мъж и една жена, няма да се промени.

Еднополовите двойки обаче ще могат да получат църковна служба с молитви за посвещение, благодарност или за Божието благословение, след като са сключили граждански брак или са регистрирали гражданско партньорство, но това може да става на церемония извън храмовете под юрисдикцията на англиканската църква.

Еднополовите бракове са законни в Англия и Уелс от 2013 г., но църквата не промени учението си, когато законът се промени.

Три процента от хората в Англия и Уелс се определят като ЛГБТ

Три процента от хората в Англия и Уелс се определят като ЛГБТ

Около 0,5 % се определят като транссексуални

Архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби, духовният лидер на Англиканската църква, призна, че предложенията "ще изглеждат твърде далеч за някои и не достатъчно далеч за други".

"Този отговор отразява разнообразието от възгледи в англиканската църква по въпросите на сексуалността, връзките и брака. Радвам се на това многообразие и приветствам този начин за отразяването му в живота на нашата църква", каза Уелби.

"Надявам се, че може да се предложи начин на Църквата на Англия, публично и недвусмислено, да каже на всички християни и особено на ЛГБТ-хората, че са добре дошли и са важна и скъпоценна част от тялото Христово", добави той.

Църквата каза, че епископите планират да поднесат официални извинения на ЛГБТ-хората в петък за "отхвърлянето, изключването и враждебността", които са почувствали от църквата.

Той каза, че ще издаде пасторски насоки за своите служители и конгрегации и ще ги призове да приветстват еднополовите двойки "безрезервно и с радост".

Архиепископът на Йорк Стивън Котрел се извини за "начина, по който ЛГБТ-хората и тези, които обичат, са били третирани от църквата, която най-вече трябва да признае всеки като ценен и създаден по Божия образ".

"Ние дълбоко съжаляваме и се срамуваме и искаме да използваме тази възможност, за да започнем на чисто в духа на покаяние, на който нашата вяра ни учи", каза той. "Това не е краят на това пътуване, но ние достигнахме крайъгълен камък и се надявам, че тези молитви на любов и вяра могат да осигурят начин за всички нас да празнуваме и утвърждаваме еднополовите връзки."

Очаква се Генералният синод да обсъди подробно предложенията по време на заседанието си от 6 до 20 февруари.

Холандските престолонследници вече могат да се женят за ЛГБТ, без да се отказват от короната

Холандските престолонследници вече могат да се женят за ЛГБТ, без да се отказват от короната

В нов комикс Супермен вече е гей, мъжът от стомана влиза в еднополова връзка, бори се за климата и протестира за бежанци...