Правителството на Полша одобри проектозакон, позволяващ на армията да потопява вражески кораби, които атакуват ключов газопровод от Норвегия през Балтийско море, съобщава "Ройтерс".

До този ход се стигна след предупреждението на НАТО, че Русия може да саботира подводната енергийна инфраструктура.

Предвижда се в "извънредни ситуации" и когато останалите възможности са изчерпани, на военните да бъде позволено да осуетяват терористична атака чрез потапяне на вражески кораб.

Полша е ключов съюзник на Украйна и център за доставки на оръжия за Киев. Тя твърди, че редовно е мишена на руския шпионаж. Русия прекъсна доставките си на газ за страната преди година и оттогава Варшава разчита на внос на втечнен природен газ и тръбен газ от Норвегия.

Норвегия включва армията в охраната на петролни и газови рафинерии

Норвегия включва армията в охраната на петролни и газови рафинерии

Заради подозренията, че саботаж е причинил течовете по газопроводите "Северен поток"

Вчера шефът на разузнаването на НАТО предупреди, че Русия може да саботира подводната инфраструктура, за да накаже западните страни за подкрепата им за Украйна.

Полското правителство посочи, че постоянна база за части на бреговата охрана ще бъде създадена на пристанището Свиноуйшче, където има терминал за внос на втечнен природен газ.

Законопроектът трябва да бъде одобрен от парламента, за да прдобие силата на закон.

Полша национализира активите на Газпром в страната

Полша национализира активите на Газпром в страната

Принудителната администрация ще гарантира сигурността на критичната инфраструктура, използвана за транзита на газ

Миналия месец Варшава въведе временна 200-метрова забранена зона около терминала.

През октомври - дни след взривяването на газопроводите "Северен поток", пренасящи руски газ през Балтийско море, Полша повиши нивото на сигурност на енергийната инфраструктура извън границите си.

Газопроводът "Балтик пайп" пресича "Северен поток" близо до остров Борнхолм в Балтийско море. Подводен кабел от 600 мегавата Швеция-Полша също се пресича с повредената връзка на "Северен поток" в района.