Сирийският режим планира да използва химически оръжия срещу собствения си народ като „последна възможност", заяви бившият ръководител на химическия арсенал в Сирия в интервю за „Дъ Таймс", цитиран от „Франс прес".

Генерал-майор Аднан Силу обяви, че е дезертирал от сирийската армия преди три месеца, след като е участвал в разговори на най-високо ниво за използването на химическите оръжия срещу бунтовниците и цивилните граждани.

Проведохме сериозна дискусия относно използването на химически оръжия, включително как можем да ги използваме и в кои райони", обясни той, имайки предвид среща в Сирийския център за химически оръжия в южната част на Дамаск.

Дискутирахме това като последна възможност, ако режимът изгуби контрол върху важен район като Алепо", каза генерал Аднан Силу.

По думите му сирийският режим също е обмислял възможността за предоставяне на химически оръжия за ливанската групировка „Хизбула".

Те искаха да предоставят на „Хизбула" химически бойни глави, за да ги използват срещу Израел, разбира се, изтъкна Аднан.

Той предполага, че правителството сега „няма какво да губи", ако предостави на ливанската групировка такива оръжия. „Ако сега започне война между Хизбула и Израел, това ще бъде само добре за Сирия", заяви генералът.

Припомняме, вчера списание Der Spiegel съобщи, че сирийската армия е провела изпитания с химически оръжия в пустинен регион в северозападната част на страната.