Гърция няма да напусне еврозоната.

Това е заявил външният министър на Гърция Никос Кодзияс пред китайския посланик в страната, според съобщение на външното министерство на Китай, съобщават световни агенции.

„Гърция няма да напусне еврозоната и е готова да работи с Китай за допълнително развитие на двустранните отношения и практическо сътрудничество във всички области", отбелязва ведомството, позовавайки се на думите на гръцкия министър.

Източници заявиха, че гръцкото правителство разглежда последното предложение на Европейската комисия, което първоначално беше отхвърлено.

Междувременно испанският министър-председател Мариано Рахой се присъедини към другите европейски лидери и заяви, че ако гърците гласуват „не" на референдума, това означава, че Гърция ще трябва да напусне еврозоната.

Ако Ципрас загуби референдума, това ще бъде добре за Гърция. Ако спечели на допитването, Гърция няма алтернатива освен да остави еврото", обясни той.

Според него, ако Атина напусне валутния съюз, ще изпрати послание, че валутният съюз е заменим и други страни ще последват примера на страната.

Европейската централна банка призна, че Гърция може да напусне еврото.

В интервю за френския вестник Les Echo Беноит Коер, член на изпълнителния борд на банката, съобщи, че излизането на Атина от валутния съюз може да се случи, въпреки че банката и институциите на ЕС не искат.

В същото време Русия изглежда се дистанцира от гръцката криза, отбелязва Ройтерс.

Намиране на решение за гръцката дългова криза не е въпрос, който касае Русия, а Атина и кредиторите, подчерта говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Това е гръцки проблем. Става въпрос за отношенията на Гърция с кредиторите, не ни касае", добави той.