Австралийски съд осъди собственика на Facebook Meta Platforms да плати глоби на обща стойност 20 милиона австралийски долара (14 милиона щатски долара) за събиране на потребителски данни чрез приложение за смартфон, рекламирано като метод защита на поверителността.

Федералният съд на Австралия също нареди на Meta, чрез своите дъщерни дружества Facebook Israel и вече прекратеното приложение Onavo, да плати 400 000 австралийски долара съдебни разноски на Австралийската комисия за конкуренцията и потребителите (ACCC), която заведе гражданското дело.

Глобата приключва една част от правните проблеми на Meta в Австралия, свързани с обработката на потребителска информация след избухването на глобалният скандал свързан с Cambridge Analytica, относно злоупотреба с  поверителни данни по-време на изборите в САЩ през 2016 г.

Meta все още е изправена пред граждански съдебен иск от Службата на австралийския комисар по информацията заради връзките си с Cambridge Analytica в Австралия.

Решението от сряда беше взето във връзка с услугата за виртуална частна мрежа (VPN), Onavo, която е била рекламирана като надежден начин за запазване на лична информация. VPN услугите прикриват самоличността на потребителя в интернет, като дават на компютъра му различен онлайн адрес.

Въпреки това, Facebook използва Onavo, за да следи и събира данни свързани с местоположение, време и колко често потребители използват други приложения за смартфони и уебсайтове, каза съдията Уенди Ейбрахам в писмено решение.

„Фейсбук” се съгласи да плати глоба на Великобритания за скандала с Cambridge Analytica

„Фейсбук” се съгласи да плати глоба на Великобритания за скандала с Cambridge Analytica

Според постигнатите договорености "Фейсбук" не признава вината си

"Неуспехът да се направят достатъчно разкрития ... може да е лишил десетки хиляди австралийски потребители от възможността да направят информиран избор относно събирането и използването на техните данни, преди да изтеглят и/или използват Onavo Protect", пише Ейбрахам.

Тя добави, че съдът е може да глоби Meta със стотици милиарди долари, тъй като австралийците са изтеглили приложението 271 220 пъти и всяко нарушение на закона за защита на потребителите води до глоба от 1,1 милиона австралийски долара, но "нарушенията могат да се характеризират като едно поведение".

Глобата беше договорена от двете страни, но "носи със себе си достатъчна тежест, за да се гарантира, че сумата на наказанието не е такава, че да бъде разглеждана... просто като приемлива цена за правене на бизнес", пише тя.

Meta, която направи глобални приходи от 116 милиарда долара миналата година, заяви в изявление, че ACCC е признала, че никога не се е стремяла да заблуждава клиентите си и през последните няколко години са създали инструменти, които да предоставят повече прозрачност и контрол върху това как се обработват техните лични данни.

В изявление председателят на ACCC Джина Кас-Готлиб каза, че австралийските потребители трябва да могат да направят информиран избор за това какво се случва с техните данни въз основа на ясна информация.

Норвегия забранява на Facebook и Instagram да следят потребителите си

Норвегия забранява на Facebook и Instagram да следят потребителите си

Това е наредено от норвежкия орган за защита на данните