Правителството на Австралия възнамерява да обяви цялата палестинска групировка "Хамас" за терористична организация. Това съобщи министърът на вътрешните работи Карън Андрюс, цитирана от "Ройтерс".

Включването в списъка на цялата група, а не само на нейната военна част, както е в момента, ще приведе статута й в съответствие с този в Съединените щати, Европейския съюз и Великобритания.

Възгледите на "Хамас" са дълбоко обезпокоителни и в Австралия няма място за неговите омразни идеологии, заяви Андрюс.

Великобритания обяви "Хамас" за терористична организация

Великобритания обяви "Хамас" за терористична организация

Така Лондон хармонизира позицията си с тази на САЩ и ЕС...

Тя обясни, че е отправила запитване до губернаторите на щатите в страната, за да се консултира с тях относно включването на целия "Хамас" в списъка, който ще бъде финализиран "възможно най-скоро".

Основана през 1987 г., "Хамас" се противопоставя на съществуването на Израел и мирните преговори и се застъпва за "въоръжена съпротива" срещу израелската окупация на палестинските територии.

От своя страна израелският премиер Нафтали Бенет приветства новината, че Австралия ще обяви цялата "Хамас" за терористична организация и благодари на австралийския премиер Скот Морисън за този ход.

В момента в списъка с терористични организации на Австралия е включено военното крило на "Хамас" - бригади "Из ад-Дин ал-Касам".

ЕС заклейми тероризма на "Хамас" срещу Израел

ЕС заклейми тероризма на "Хамас" срещу Израел

Отговарът на Израел обаче трябва да е съразмерен и съобразно международното право