Бащата на австралиеца Джулиан Асанжд, Джон Шиптън коментира в интервю за 9News, че причината за експулсирането на сина му от еквадорското посолство в Лондон е заем от Международния валутен фонд (МВФ) към тази латиноамериканска държава, съобщава ТАСС.

"Еквадор не разполага със собствена валута, използва американския долар. Не е възможно да се получи заем от МВФ без одобрение от САЩ, т.е. споразумение (с властите на САЩ) за експулсиране от посолството", посочва Шиптън.

Той отбелязва, че целта на работата на Джулиан Асанж никога не е била да помага нито на Русия, нито на САЩ. "Това е WikiLeaks", той не работил с руснаците или със САЩ, допълва бащата на основателя на портала.

На 11 март Telesur съобщава, че Бордът на гуверньорите на МВФ одобрява споразумение, съгласно което фондът ще предостави на Еквадор заем от над 4,2 млрд. долара, предвиждащ незабавно плащане от 652 млн. долара.

САЩ обещали на Еквадор да не екзекутират Асандж

САЩ обещали на Еквадор да не екзекутират Асандж

Затова и Еквадор са прекратили убежището му

През 2006 г. Асандж основава WikiLeaks, който публикува тайна информация за дейността на няколко правителства, включително САЩ. Поради твърденията за тормоз срещу него в Швеция през 2012 г., той търси убежище в еквадорското посолство в Лондон, където прекара почти седем години.

Този месец Еквадор отказа да продължи убежището му, след което Асандж бе арестуван от полицията за това, че не се е явил в лондонски съд по заповед от 2012 г., а след това и по искане на САЩ за екстрадиране от 2018 година.

Защитата на Асандж се страхува, че ако бъде предаден на САЩ, той може да бъде изправен до 35 години затвор или екзекуция, но американското министерство на правосъдието твърди, че го грозят пет години за хакерски дейности.

Британските власти заявиха, че няма да екстрадират Асандж в страна, в която той може да бъде изправен пред смъртно наказание. Освен това, Швеция може да поиска делото за изнасилване срещу него да бъде възобновено.

Сноудън видя "мрачен момент за свободата на словото" от ареста на Асандж

Сноудън видя "мрачен момент за свободата на словото" от ареста на Асандж

"Ще се озоват накрая в историческите книги"