Турската демокрация трябва да се зачита. Берлин подкрепя избраното правителство в Анкара. Това заявява говорителят на германския канцлер Ангела Меркел, цитиран от „Ройтерс”, след опита за военен преврат в Турция.

Демократичният ред в Турция трябва да бъде уважаван. Трябва да бъде направено всичко в защита на човешките животи”, пише в Туитър говорителят на Меркел - Щефан Зайберт.

Той допълва, че Ангела Меркел е в непрекъснат контакт с външния министър Франк-Валтер Щайнмайер и министъра на икономиката Зигмар Габриел. Той уверява, че Берлин подкрепя избраното правителство в Турция.

Новината за опита за военен преврат в Турция завари Меркел в Монголия, където участва в среща на върха Европа - Азия. 

Междувременно германският дипломат номер 1 Щайнмайер твърдо осъди опита за военен преврат в Турция и призова всички участващи страни да уважават демократични ред.

„Ние сме дълбоко загрижени за последните събития в Турция”, заяви Франк-Валтер Щайнмайер. „Аз осъждам категорично всякакви опити за промяна на демократичния ред в Турция чрез сила”, допълва той.

Щайнмайер посочва още, че онези, които са отговорни в Турция трябва да се придържат към демократичните и конституционални правила и да гарантират, че по-нататъшни кръвопролития ще бъдат избягвани.

„Окуражаващо е, че партиите в турския парламент заявиха своята подкрепа към демократичните принципи”, допълва германският външен министър.