Бившият президент на Тайван Ма Инджоу замина на посещение в Китай с надеждата да постигне мир и да подобри двустранните отношения чрез взаимодействието между младите хора, съобщава "Ройтерс".

Ма заемаше държавния пост в периода 2008-2016 г. и ще бъде първият бивш или настоящ тайвански президент, посетил Китай, откакто победеното правителство на Република Китай избяга в Тайван през 1949 г. в края на гражданската война с комунистите, където остава и до днес.

Визитата му идва в момент на повишено напрежение между Пекин и Тайпе, докато Китай продължава военния и политически натиск върху острова в опит да го накара да приеме китайския суверенитет.

Ма се срещна с китайския президент Си Дзинпин в Сингапур в края на 2015 г. малко преди настоящият президент на Тайван Цай Инуън да спечели изборите.

Тайван посрещна чешка парламентарна делегация

Тайван посрещна чешка парламентарна делегация

Важен жест на Прага

На главното международно летище на Тайван в Таоюан 73-годишният Ма заяви, че е "много щастлив", че заминава, за да разговаря със студенти и да отдаде почит на гробовете на своите предци в Китай.

"Освен че отивам да отдам почит на предците си, ще заведа и студенти от тайвански университети в континентален Китай за установяване на контакти, с което се надявам да подобрим настоящите отношения с Китай чрез ентусиазма и обмена между младите хора, за да може мирът да дойде по-скоро и по-рано тук при нас", подчерта той.

Ма е високопоставен член на основната опозиционна партия на Тайван - "Гоминдан", която се обявява за по-тесни отношения с Китай, въпреки че категорично отрича да е пропекинска.

Китай отхвърли многократните призиви на настоящия президент Цай за преговори, тъй като я счита за сепаратистки лидер. От своя страна тя твърди, че само народът на Тайван може да решава бъдещето си.

Президентът на Тайван отива в САЩ

Президентът на Тайван отива в САЩ

Това раздразни Пекин

Въпреки че няма планове Ма да се срещне с високопоставени китайски служители по време на визитата си, миналата седмица ръководителят на неговата фондация посочи, че Ма ще бъде "на разположение на домакина си", ако все пак бъде организирана такава среща.

Ма беше изпратен на летището както от поддръжници, така и от гневни демонстранти от организацията за независимост на Тайванската република.

Управляващата Демократическа прогресивна партия на Тайван разкритикува визитата на Ма, която счита за неуместна, като се има предвид, че бившият дългогодишен съюзник на Тайван Хондурас прекрати връзките си с Тайпе в полза на Пекин ден по-рано.