Каталунската криза изглежда вече е причинила не само икономически щети на Испания, но разделя и обществото съобщава проучване, резултатите от което са поместени в La Razon и цитирани от ТАСС.

Според информацията, почти една четвърт от испанците, без да се броят жителите на самата Каталуния, не купуват продукти, произведени в тази част от страната. В случай на независимост на региона, почти 50% от испанците са уверили, че няма да купуват стоки от Каталуния.

Проучването посочва, че повече от 77% от респондентите подкрепят решението на компаниите да "напуснат" Каталуния и да се прехвърлят на други места в Испания. От 1 октомври броят на фирмите, които са направили тази стъпка, е над 2 000.

От своя страна министърът на икономиката, индустрията и конкурентоспособността на Испания, Луис де Гиндос Хурадо вярва, че е необходимо да се подкрепят каталунските предприятия, а не да се бойкотират.

"Важно е да се сложи край на това разделение и това чувство за несигурност", коментира Хурадо. "Това е моментът да се подкрепят каталунските предприятия в Испания, защото те са част от испанската икономика", смята министърът. "Бойкотът няма никакъв смисъл", допълва той.