Премиерът Бойко Борисов изрази несъгласие с елиминирането на кандидатурата на Манфред Вебер от преговорите за бъдещ председател на ЕК.

"Имаме си шпиценкандидат, спечелил изборите, няма логика победителят да не е председател на ЕК", заяви Борисов в Брюксел, преди извънредното заседание на Европейския съвет. Той изрази скептицизъм, че днешната среща ще завърши с решение.

Вебер няма да е председател на ЕК

Вебер няма да е председател на ЕК

Така решиха лидерите от ЕС на Г-20

Какъвто и вариант да бъде избран, трябва да е основан на принципи, заяви министър-председателят Бойко Борисов преди началото на разговорите по номинациите за водещите позиции в ЕС.

"Никога не съм бил против някой. Тимерманс е един от най-добрите комисари, прекрасен човек много принципен, няма спор. Тук не съществува личността Вебер и личността Тимерманс. Има ЕНП, победили европейските социалисти. Тук не правим разрез или коментар кой какви качества има. Европейският избирател се произнесе, нареди Вебер първи, Тимерманс втори. Надявам се никой от нас не се счита за по-висш от европейския избирател." - коментира министър-председателят.

Припомняме, преди дни канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че може да се откаже от избора си за следващия лидер на Европейската комисия в духа на компромиса.

ЕНП няма План Б освен Вебер, обяви Юнкер

ЕНП няма План Б освен Вебер, обяви Юнкер

ЕНП единодушно подкрепя Манфред Вебер

По темата за "дамските постове" в ЕК премиерът Борисов изтъкна, че имаме два коза - Кристалина Георгиева и Мария Неделчева.

"Нищо не е решено, има доста постове, текат преговори. Може всичко да се случи." - каза още българският министър-председател, цитиран от правителствения пресцентър.

Кристалина Георгиев отрича кандидатура за председател на ЕК

Кристалина Георгиев отрича кандидатура за председател на ЕК

Тя поясни, че си имала много интересна и трудна работа