Федералната полиция на Бразилия обяви днес, че извършва нов кръг от акции и арести като част от разследването на безредиците на 8 януари в страната, предава "Ройтерс".

Припомняме, че на тази дата поддръжници на бившия президент Жаир Болсонару щурмуваха ключови правителствени сгради в Бразилия, включително и президентския дворец.

До тук полицията е издала 10 заповеди за арест и 16 заповеди за претърсване и изземване в пет щата.

Акциите представляват четиринадесетата фаза от операция, започнала в средата на януари за идентифициране на хора, които са участвали, финансирали или насърчавали безредиците.

Бунтове в Бразилия: Арести за висши служители след щурм на столицата

Бунтове в Бразилия: Арести за висши служители след щурм на столицата

Решението е на властите

Полицията не разкрива имената на набелязаните, но каза, че те са разследвани за престъпления като "насилствено премахване на върховенството на закона, държавен преврат, престъпно сдружаване, подбуждане, унищожаване и увреждане на специално защитено имущество".

Според властите набелязаните освен това са заподозрени, че подпомагат, или участват в движение, известно като "Festa da Selma". Те смятат, че това е кодово име, използвано от бунтовниците за обозначаване на нашествията. Всички връчени заповеди са издадени от Върховния съд, каза полицията.

Министърът на правосъдието Флавио Дино потвърди операцията в публикация в Twitter.

Лула сравни Болсонару с Тръмп

Лула сравни Болсонару с Тръмп

Бразилският президент пристигна на посещение в САЩ