Парламентът на Великобритания е разпуснат във връзка със започналата днес предизборна кампания преди парламентарните избори в страната на 7 май.

Това обяви премиерът на страната Дейвид Камерън пред „Даунинг стрийт 10" след аудиенция при британската кралица Елизабет II.

След пет години на усилия и жертви Великобритания е в правилната посока, каза той, постоявайки начало на предизборната кампания на Консервативната партия.

Тези избори ще се проведат в момент, когато светът е изправен пред опасност и несигурност, така че ние се нуждаем от силно лидерство, за да защитим националната си сигурност, също и икономическата си сигурност, поясни той.

По думите му следващият премиер ще бъде той или лидерът на Лейбъристката партия Ед Милибанд.

Можете да изберете мен или можете да изберете „икономическия хаос на Ед Милибанд" с повече разходи и 3 хиляди лири по-високи данъци за всеки, предупреди Камерън.

Според него евентуално правителство начело с Милибанд ще доведе до плащане на повече социални разходи, увеличаване на дълга и затваряне на работни места.

Той обеща да създаде повече работни места, да не се съкращава работни позиции, да изгради повече жилища, по-добри училища и сигурност и стабилност за всички.

Преди пет години „Великобритания беше на ръба", припомни Камерън, изброявайки проблемите с безработицата, икономическата несигурност и дълговите проблеми на Великобритания.

По-рано беше публикуван откъс от запланувана от Милибанд реч. Лидерът на лейбъристите ще заяви днес в Лондон, че обещанието на премиера Дейвид Камерън да се проведе референдум за членството в ЕС ще вкара бизнеса в 2-годишен хаос, ако консерваторите спечелят парламентарния вот.

Според последните социологически изследвания консерваторите получават 36% подкрепа, един процент повече от миналата седмица, а лейбъристите получават 32%, 3% надолу. След тях са: британската Партия на независимостта с 12%, либералдемократите - 9% и Зелените с 5%.