Военното разузнаване на британското министерство на отбраната, коментирайки изявленията на руския президент от 29 септември за грешки по време на мобилизацията, които трябва да бъдат коригирани, е изненадано от "необичайно бързото" признаване на възникналите проблеми от Владимир Путин, пише руската служба на Би Би Си.

Според британското разузнаване това подчертава колко неорганизирана е била мобилизацията през първата седмица (след 21 септември). Вероятно служителите не знаят точния мащаб и законовата обосновка на мобилизационната кампания, поради което са набирали кадри, които не попадат в границите, обявени от Путин и руското министерство на отбраната.

Сега, докато наборните резервисти продължават да се събират в палаткови транзитни лагери, властите се опитват да осигурят обучение на наборниците и да намерят офицери, които да ръководят новите части.

"Щастливото" лице на мобилизацията на Путин

"Щастливото" лице на мобилизацията на Путин

Обикновените руски семейства осъзнават реалността на войната

На 29 септември Путин заяви, че е "необходимо да се коригират всички грешки", допуснати по време на мобилизацията, и "да не се допускат такива в бъдеще". Той даде за пример многодетни бащи, хора с хронични заболявания и вече надхвърлили боеспособна възраст мъже. Всички те се озоваха във военните комисариати, въпреки уверенията на Путин, че мобилизацията ще засегне само хора с боен опит или военна квалификация.

Заключенията на британското разузнаване се подкрепят и от публикация в руския вестник "Комерсант" за това, че половината от извиканите резервисти от Хабаровския край в Далечния изток са се оказали или негодни или неотговарящи на критериите за мобилизация или попадат в групите, изключени от обхвата на частичната мобилизация.

Топ военни: Хаос обхвана частичната мобилизация

Топ военни: Хаос обхвана частичната мобилизация

Чрез заплахи за уволнение се налага ред