Приблизително половината от мобилизираните жители на Хабаровския край са били повикани по погрешка, каза губернаторът Михаил Дегтярев. Думите му са публикувани в неговия канал в "Телеграм" и цитирани от руския вестник "Комерсант".

Дегтярев твърди, че сега всички погрешно мобилизирани са се върнали у дома, а военният комисар на региона Юрий Лайко е отстранен от поста си.

Дегтярев не е първият губернатор, който докладва за отстраняването на "грешките" на мобилизацията, която Владимир Путин обяви на 21 септември и нарече "частична", но все още никой не е съобщавал за около 50% върнати у дома.

"За 10 дни няколко хиляди наши жители получиха повиквателни и дойдоха във военните комисариати ( окръжия - бел.ред.) и около половината от тях върнахме у дома като неотговарящи на критериите за подбор за постъпване на военна служба по договор", каза Дегтярев. Всички случаи на неправилен подбор трябва да бъдат прекратени. Освен това: военният комисар на Хабаровския край Юрий Сергеевич Лайко днес е отстранен от поста си. Това няма да повлияе на изпълнението на задачите, които президентът ни постави."

Миналата седмица стана известно, че пациент с шизофрения и жител, отглеждащ сам дъщеря си с увреждания, са били извикани във военния комисариат за регистрация и вписване  Според Дегтярев всички грешки са коригирани.

На 27 септември Евгений Деркач, изпълняващ длъжността военен комисар на Магаданска област, беше освободен от поста, както съобщи и ръководителят на региона Сергей Носов. В навечерието на уволнението на военния комисар, губернатора, омбудсмана по правата на човека и членовете на регионалния клон на регионалното обединение "Общосибирски народен фронт" обявиха много грешки по време на частичната мобилизация.

Владимир Путин обяви частична мобилизация на 21 септември. Той заяви тогава, че на първо място на военна служба ще подлежат тези, които са служили в редиците на въоръжените сили, които имат определени военни специалности и съответен опит. След началото на набирането на граждани започнаха да се появяват сигнали за викане на хора, които не отговарят на обявените критерии. Путин в края на септември поиска грешките да бъдат коригирани.

Около 300 жители на Якутия, мобилизирани по погрешка, също се върнаха в републиката, каза Николай Бугаев, ръководител на регионалната обществена камара на Якутия в понеделник.

ISW: Путин хвърля пушечно месо в Украйна

ISW: Путин хвърля пушечно месо в Украйна

Кремъл не иска да отстрани основни недостатъци в руската армия