Европейската комисия дава на съд Полша за нарушения на законодателството на ЕС от Конституционния съд на страната и за неговата съдебна практика, съобщава "Ройтерс".

Делото е част от по-ширкия сблъсък между Европейския съюз и евроскептичното и националистическо правителство, управляващо Полша от 2015 г. насам, относно върховенството на закона, което вече доведе до спиране на еврофондовете за Варшава.

Днешният ход на Комисията беше предизвикан от решения на полския конституционен съд от юли и октомври 2021 г., че разпоредбите на договорите на ЕС са несъвместими с конституцията на страната, изрично оспорвайки предимството на правото на ЕС над националното право.

"С тези решения Конституционният съд наруши общите принципи на автономност, приоритет, ефективност, еднакво прилагане на правото на Съюза и обвързващия ефект на решенията на Съда на ЕС", отбелязва ЕК.

Брюксел изложи варианти да накаже Полша за оспорването на правото на ЕС

Брюксел изложи варианти да накаже Полша за оспорването на правото на ЕС

Урсула фон дер Лайен е дълбоко притеснена

"Целта на Комисията е да гарантира, че правата на полските граждани са защитени и че те могат да се възползват от предимствата на ЕС по същия начин като всички граждани на Съюза. Приоритетът на правото на ЕС гарантира еднакво прилагане на правото на ЕС в целия Съюз", допълва Комисията.

Изпълнителният орган на ЕС, който отговаря за гарантирането, че всички 27 държави от блока прилагат законите му и спазват неговите договори, посочва и че решенията на полския върховен съд нарушават законите на ЕС, които гарантират правото на ефективна съдебна защита, като му дават неоправдано ограничително тълкувание.

"По този начин той лишава лицата пред полските съдилища от пълните гаранции, посочени в тази разпоредба", пише в позицията на ЕК.

Нова спънка пред съдебната реформа в Полша

Нова спънка пред съдебната реформа в Полша

Президентът дава приетия от парламента законопроект на Конституционния съд

Задачата на Конституционния съд е да съблюдава дали законите, приети от парламента и подписани от президента, са съвместими с полската конституция.

Комисията посочва, че след промени, направени в КС от управляващата партия "Право и справедливост", той вече не отговаря на изискванията за независим и безпристрастен съд, създаден преди това със закон.

"Това се дължи на нередности в процедурите по назначаване на трима съдии през декември 2015 г. и при избора на председател през декември 2016 г.", пояснява ЕК.

През юли миналата година Комисията изпрати становищата си за съда на полските власти, но през септември Варшава отхвърли аргументите.

"Ето защо Комисията реши днес да предяви иск срещу Полша пред Съда на Европейския съюз", заключава ЕК.

ЕС с ултиматум към Полша за съдебната реформа

ЕС с ултиматум към Полша за съдебната реформа

Ултиматумът е отправен, след като Варшава пренебрегна оплаквания по-рано