Европейската комисия (ЕК) стартира наказателни процедури срещу Италия с писмо, в което се подчертава, че фискалните политики на Рим са неблагоразумни и могат да изложат страната на шокова загуба на доверие от страна на пазарите, съобщава местното издание "Република".

Вестникът цитира проектописмо, което ще бъде изпратено на италианското правителство, което предприе големи нови инициативи в социалната област в опит да стимулира третата по големина икономика в еврозоната.

Ежедневникът също така посочва, че Европейската комисия ще поиска от Рим да направи бюджетни съкращения в размер на около 3-4 млрд. евро, за да избегне санкции от страна на Европейския съюз.

Глобата, която може да отнесе Италия от ЕК, е в размер на около 3,5 млрд. евро.

ЕС иска обяснение от Италия за влошеното финансово състояние

ЕС иска обяснение от Италия за влошеното финансово състояние

Италия ще трябва да отговори до петък

"Липсата на благоразумна бюджетна политика излага страната на шокова загуба на доверие от страна на пазарите, с отрицателно въздействие върху реалната икономика и растежа", се подчертава в писмото на ЕК.

Италия за малко се размина с такава дисплинарна мярка в края на миналата година, след като постигна споразумение с комисията за бюджета си за 2019 г. ЕК първоначално отхвърли бюджета, изтъквайки, че той няма да намали големия държавен дълг на Италия.

Италия намали целта за бюджетния дефицит за тази година на 2,04 процента от брутния вътрешен продукт от първоначалния план от 2,4 на сто, но водещият партньор в управляващата коалиция, крайнодясната партия "Лига", призова бюджетът за 2020 г. да увеличи драстично разходите.

В Италия управляващите се разбраха да работят заедно

В Италия управляващите се разбраха да работят заедно

Това стана ясно от коментар на вицепремиера и лидер на Движение "Пет звезди" Луиджи ди Майо

Лидерът на "Лига" и вицепремиер Матео Салвини призова страните членки на ЕС да проведат извънредна среща за преразглеждане на фискалните правила на Общността, върху които той хвърля вината за обедняването на италианците и за попречване на растежа на икономиката.

"Ще направим всичко, за да останем в рамките на установените параметри, но ако детето ви гладува... какво правите? Оставате в рамките на параметрите и оставяте детето си гладно или ги преразглеждате, така че то да може да яде? Детето ви винаги е на първо място", подчерта Салвини.

Салвини и колегата му вицепремиер Луиджи ди Майо обсъдиха в телефонен разговор вчера възможността за нарушаване на правилото за бюджетния дефицит на Европейския съюз, разкри друг италиански ежедневник "Кориере дела сера".

Изданието не посочва дали двамата са постигнали споразумение дали да надхвърлят или не ограничението на дефицита от 3 процента от БВП през 2020 г.

Салвини и Ди Майо, който ръководи антисистемното Движение "Пет звезди", ще разговарят отново по този и други въпроси, включително евентуални промени в правителството, тази вечер или утре.

Италия обеща да спазва фискалните правила на ЕС

Италия обеща да спазва фискалните правила на ЕС

В следващия си бюджет