Черна гора официално издигна кандидатурата на външния си министър Игор Лукшич за генерален секретар на ООН, съобщава ТАСС.

"Черногорското правителство има твърдата убеденост, че Лукшич разполага с всички необходими умения, качества, знания и опит, както е предвидено в Резолюцията на Общото събрание на ООН 69/230, за да изпълнява успешно функциите на генерален секретар", се казва в писмо, публикувано на сайта на Общото събрание на ООН. 

Игор Лукшич е външен министър от 2012 г. Преди това в продължение на две години е премиер, а в периода 2004-2010 г. е министър на финансите.

Като премиер той настоява за реформи, които позволяват на Черна гора да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз, както и да стане член на Световната търговска организация. 

Лукшич е третият кандидат за поста генерален секретар на ООН. Към момента негови съперници са хърватският външен министър Весна Пусич и бившият първи дипломат на Македония Сърджан Керим. Кандидаурите им вече бяха официално представени от правителствата на техните страни.