Основната опозиционна Народнорепубликанска партия в Турция и три други опозиционни партии са постигнали споразумение за съюз за предсрочните парламентарни избори на 24 юни. Това съобщи представител на Народнорепубликанската партия, цитиран от "Ройтерс".

Представителят, който е отказал да бъде разкрита самоличността му, е заявил пред агенцията, че споразумението между Народнорепубликанската партия, наскоро сформираната Добрата партия, ислямистката партия Саадет и Демократическата партия ще бъде обявено официално на пресконференция утре.

Кълъчдароглу: Ердоган ще загуби властта

Кълъчдароглу: Ердоган ще загуби властта

На предстоящите избори през юни

Това ще позволи на по-малките партии в алианса да заобиколят регламента, който постановява, че партиите трябва да получат най-малко 10 процента от гласовете, за да влязат в парламента. Със споразумението се създава широка коалиция срещу управляващия съюз на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган сформира съюз с Партията на националистическото действие.

Телевизия NTV уточнява, че опозиционното споразумение ще бъде подписано в 14 часа българско време в четвъртък. 6 май беше определен като краен срок за сформирането на изборни съюзи, които трябва да бъдат внесени във Висшия избирателен съвет.

Защо Ердоган бърза към предсрочни избори?

Защо Ердоган бърза към предсрочни избори?

За да е ясна не само датата, но по възможност и резултатите от тях, обяснява Мартин Табаков

Ердоган спечели около 10 избори и доминира турската политика, откакто ислямистката Партия на справедливостта и развитието дойде на власт през 2002 г. Изборите ще отбележат прехода на Турция към президентска република с нови широки правомощия за президента, което беше одобрено от мнозинството от турските граждани на референдум през миналата година.