Дания ще изпрати фрегата за участие в водената от САЩ операция в Червено море през януари 2024 г., каза датският министър на отбраната, цитиран от "Ройтерс" в петък.

Няколко страни, водени от Съединените щати, на 19 декември се съгласиха да патрулират в южната част на Червено море и Аденския залив, за да защитят търговските кораби срещу атаки на йеменските бунтовници хуси в района.

"Загрижени сме за сериозната ситуация, която се развива в Червено море, където продължават непровокирани атаки срещу цивилни кораби", каза министърът на отбраната Троелс Лунд Поулсен в изявление.

Датското правителство ще внесе резолюция в датския парламент през януари за принос към водената от САЩ операция Пазител на просперитета с фрегата, която може да бъде разгърната от края на януари, добави правителството.

Припомняме, че датската компания Maersk, една от най-големите логистични компании в света и корабособственик, по-рано този месец съобщи, че спира преминаването на свои кораби през Червено море. Решението дойде след поредицата нападения на йеменските хуси срещу търговски кораби, включително и от днес.

По-късно на 24 декември, Maersk обяви, че ще се завърне в Червено море, цитирайки разгръщането на водена от САЩ военна операция за защита на плавателни съдове срещу атаките на хусите, но предостави малко подробности.

Съюзниците на САЩ са резервирани към оперативната група в Червено море

Съюзниците на САЩ са резервирани към оперативната група в Червено море

Седмица след стартирането и много съюзници не искат да бъдат свързани с начинанието