Дания обяви, че ще засили значително своите отбранителни способности в Арктика, включително безпилотни летателни апарати с голям обсег и радари, след като свиващият се морски лед ускори надпреварата между световните сили за контрол над ресурсите и водните пътища, информира "Ройтерс"

Военното струпване се случва, докато и Китай, и Русия предприемат все по-агресивни действия в региона, дори след като Дания и нейните арктически съседи през последните десетилетия се опитваха да запазят региона, който те наричат ​​зона с "ниско напрежение".

Новият шеф на Пентагона е загрижен за Арктика

Новият шеф на Пентагона е загрижен за Арктика

Политиката на Русия

Депутатите в скандинавската страна се разбраха да похарчат половината от отпуснатите 1,5 млрд. датски крони (245 млн. долара) за безпилотни летателни апарати, за да подобрят наблюдението в Гренландия, която е полуавтономна част от Кралство Дания.

Близо 400 млн. крони ще бъдат похарчени за радар за въздушно наблюдение във Фарьорските острови, които са разположени в Северния Атлантик.

"Регистрирахме увеличаване на чуждестранните дейности в Арктика и Северния Атлантик", отбеляза датският министър на отбраната Трине Брамсен в изявление.

"Нуждаем се от по-добро наблюдение и присъствие в региона - не за ескалация на конфликти, а защото трябва да приемем заплахите сериозно", подчерта тя.

Датският премиер: Абсурд е Гренландия да бъде продадена на САЩ

Датският премиер: Абсурд е Гренландия да бъде продадена на САЩ

През септември Тръмп предстои да разговаря с Фредериксен

САЩ също засилиха фокуса върху Арктика и Гренландия през последните години. Бившият президент Доналд Тръмп предложи през 2019 г. да купи Гренландия, най-големият остров в света, от Дания.

Понастоящем Дания, която е член на НАТО, разполага с един самолет, четири хеликоптера и четири кораба за наблюдение на обширната територия. В допълнение към налагането на суверенитета, те се занимават с риболовни инспекции и операции за издирване и спасяване. Шест шейни, задвижвани от 80 кучета, патрулират в отдалечената североизточна част.

Военният флот на САЩ започва патрулиране край границите на Русия в Арктика

Военният флот на САЩ започва патрулиране край границите на Русия в Арктика

През следващите години САЩ щели да действат "по-настойчиво" в Арктика