На брега на една и съща река Рио Гранде, но на разстояние 300 мили един от друг, президентът Джо Байдън и претендентът от Републиканската партия Доналд Тръмп разгледаха границата между САЩ и Мексико и от дистанция се надпреварваха кой е виновен за счупената имиграционна система на страната и как да я поправят. Това коментира АП.

Имиграцията се превърна в централен въпрос в президентската кампания през 2024 г., която се очаква да бъде реванш между Байдън и Тръмп, и всеки от тях се опитва да използва проблемите по границата за собствена политическа изгода.

Маршрутите им бяха забележително сходни: те пристигнаха в Тексас в рамките на половин час един от друг. Всеки от тях избра оптимално място, от което да изложи своята гледна точка, получи брифинг за операциите и проблемите, разходи се покрай храсталаците край Рио Гранде и говори директно пред обществеността. Техните изказвания дори се припокриваха за малко във времето.

Но дотук приликите свършиха.

Флорида изпраща националната си гвардия в подкрепа на Тексас

Флорида изпраща националната си гвардия в подкрепа на Тексас

Решението е на губернатора

Байдън се опита да подчертае необходимостта от двупартийния законопроект за сигурността на границите, който беше провален от републиканците по нареждане на Тръмп, и поиска от републиканския лидер да се присъедини към него в подкрепа на усилията на Конгреса за повече финансиране и по-строги ограничения.

"Ето какво бих казал на г-н Тръмп", каза Байдън. "Вместо да се занимавате с политика по този въпрос, присъединете се към мен или аз ще се присъединя към вас, за да кажете на Конгреса да приеме този законопроект. Вие знаете и аз знам, че това е най-строгият, най-ефикасният и най-ефективният законопроект за гранична сигурност, който тази страна някога е виждала."

12 убити при престрелка в Мексико край границата с Тексас

12 убити при престрелка в Мексико край границата с Тексас

Войници са били нападнати от въоръжени цивилни

Байдън отиде в град Браунсвил в долината Рио Гранде, който в продължение на девет години беше най-натовареният коридор за нелегално преминаване на границата. През последните месеци броят им е намалял, което официалните лица отдават отчасти на Мексико, което е засилило собствената си гранична сигурност. Посещението беше знак за това как администрацията на Байдън гледа на миграцията: като на регионален и глобален проблем, а не само на този на САЩ.

Президентът се разходи по река Рио Гранде и получи дълъг брифинг от служители по вътрешна сигурност, които говориха откровено за това, от което се нуждаят, за да вършат работата си ефективно - накратко, повече пари за наемане на повече служители по границата и за използване в целия процес на предоставяне на убежище, за да се изчисти огромното количество натрупани документи.

"Искам американският народ да знае какво се опитваме да направим", каза Байдън. "Не можем да си позволим да не направим това."

Мексико призовава за прекратяване на щателните проверки на границата с Тексас

Мексико призовава за прекратяване на щателните проверки на границата с Тексас

Според страната проверките "усложняват миграционната ситуация"

Тръмп просто обвини Байдън.

Той пътува до Ийгъл Пас, на около 325 мили северозападно от Браунсвил, в коридора, в който в момента се наблюдават най-голям брой пресичания от мигранти.

Срещна се с републиканския губернатор Грег Абът и с войници от Националната гвардия на Тексас, които са завзели местен парк и са поставили ограда от бръснеща тел на брега на реката, за да попречат на мигрантите да преминат нелегално.

Щатът Тексас премахва плаващата бариера, спираща мигрантите в река Рио Гранде

Щатът Тексас премахва плаващата бариера, спираща мигрантите в река Рио Гранде

Федерален съдия реши, че шамандурите представляват заплаха за дипломатическите връзки с Мексико

Паркът се е превърнал в републикански символ на противопоставяне на федералното правителство.

"Това е като война", каза Тръмп.