На равенството и справедливото разпределение на благата по света акцентира филипинският президент Родриго Дутерте по време на речта си пред Общото събрание на ООН. По думите му, ваксините срещу коронавирус също следва да бъдат разпределяни по този начин, а не богатите държави да ги пазят само за своите граждани.

Вярваме, че справедливостта, равенството и уважението винаги трябва да бъдат основа на нашите взаимоотношения помежду си. Само с тях можем да поправим несправедливостите, които обричат потиснатите по целия свят на унизителен живот, а в тази пандемия - и на сигурна смърт.

Дутерте обвини ЕС в блокиране на достъпа до ваксини

Дутерте обвини ЕС в блокиране на достъпа до ваксини

Ние не сме толкова силни, колкото ЕС

По думите му, създава се изкуствен недостиг на ваксини, който е пагубен за бедните страни. Богатите страни сега поставят бустерни дози, докато развиващите се страни обмислят и половин дози. Това е егоистичен акт, който не може да бъде оправдан и пандемия няма да приключи, освен ако вирусът не бъде победен навсякъде. Ваксините са ключови за постигането на това, настоя президентът.

Не за първи път Дутерте повдига този въпрос и осъжда политиката на други държави. През февруари той обвини Европейския съюз в блокиране износа на ваксини срещу коронавируса. Той предупреди, че ЕС оставя някои държави без достъп до ваксини.

Световната здравна организация (СЗО) също атакува поставянето на бустерни дози, тъй като това създава неравенство по света.

СЗО иска мораториум върху бустер дозите ваксини поне до края на годината

СЗО иска мораториум върху бустер дозите ваксини поне до края на годината

Целта е да се осигурят повече ваксини за развиващите се страни

За Дутерте ваксинационната кампания е приоритет и той не пести средства, за да я проведе успешно.

През юни, филипинският президент заплаши, че ще арестува филипинци, които отказват ваксинацията срещу COVID-19, и им каза да напуснат страната, ако не съдействат за усилията за ограничаване на пандемията.

Самият той се ваксинира с китайската ваксина.